Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Froome je po osmihodinové operaci, do zdi narazil v rychlosti 54 km za hodinu

Sport

  15:34
Saint-Étienne - Chris Froome se podrobil osmihodinové operaci několika zlomenin, které utrpěl při nárazu do zdi ve vysoké rychlosti při sjezdu. Britský cyklista, jenž měl příští měsíc útočit na pátý triumf na Tour de France, je pod dohledem lékařů na jednotce intenzivní péče v Saint-Étienne.

Froome ovládl Tour, nevyhrál však ani jednu etapu. foto: AP/ČTK

„Operovali mu stehenní kost, kyčel, loket. Má také zlomená žebra, takže i vnitřní poranění. Byla to dlouhá operace, ale úspěšná. Na jednotce intenzivní péče zůstane několik dnů. Pak se uvidí, kdy bude moci být převezen domů,“ řekl šéf Froomeova týmu Ineos Dave Brailsford před startem dnešní páté etapy Critériu du Dauphiné ve Francii.

Frommeovi během středeční prohlídky trati před časovkou na Critériu poryv větru strhl přední kolo ve chvíli, kdy pustil řidítka, aby se vysmrkal. V tu dobu jel téměř šedesátikilometrovou rychlostí. Narazil do zdi domu u silnice.

„Dívali jsme se na jeho data, bylo tam 54 km za hodinu,“ řekl Brailsford. „I když jsme si všichni vědomi rizik spojených se sportem, vždycky nás to zasáhne, když se jedná o vážné zranění,“ dodal šéf týmu.

Tour de France 2017: nejlepší trojice (zleva), druhý Rigoberto Uran, vítězný...
Tour de France 2017: vítězný Chris Froome.

Později prozradil, že operace trvala bezmála osm hodin. „Je o něj velmi dobře postaráno. Je s ním náš lékař i Chrisova žena Michelle. Dostane nejlepší možnou péči, aby se co nejdříve zotavil. Podstatný nyní bude čas,“ řekl Brailsford BBC. „Není na tom dobře. Jsou pády a špatné pády. Tohle byl špatný pád,“ posteskl si.

Čtyřiatřicetiletý hvězdný cyklista si zlomil nohu, loket i žebra na pravé straně a po nárazu do domu byl krátce v bezvědomí. Brailsford odmítl spekulovat, jak dlouho rehabilitace potrvá. „Je příliš brzy na to bavit se o možném návratu k závodům. Musíme jít pěkně popořádku. Zaměřme se na dnešek, zítřek a další dny. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. První věcí je zranění stabilizovat, pak léčebný proces,“ dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!