Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Froome se dočkal satisfakce. Dodatečně získal titul z Vuelty z roku 2011

Sport

  10:01
Aigle - Britský jezdec Chris Froome se po osmi letech dočkal dodatečně vítězství z Vuelty v roce 2011. Cyklistická unie (UCI) jej potvrdila novým šampionem poté, co tehdejší vítěz Španěl Juan José Cobo o triumf přišel kvůli dopingu. Čtyřiatřicetiletý Froome tak má na kontě celkově již sedm prvenství z Grand Tours.

Chris Froome doplňuje tekutiny. foto: Reuters

Pozdější čtyřnásobný šampion Tour de France Froome skončil na Vueltě před osmi lety za Cobem druhý o 13 sekund. UCI ale v polovině června oznámila, že na základě podezřelých hodnot v biologickém pasu uznala zpětně Španěla vinným z porušování antidopingových pravidel v období let 2009 až 2011.

Brit Chris Froome slaví svůj double pro rok 2017.
Brit Chris Froome slaví vítězství na španělské Vueltě.

Osmatřicetiletý Cobo byl distancován na tři roky a v předepsané lhůtě se neodvolal. Zákaz činnosti byl však jen formální, neboť před pěti lety již ukončil kariéru. V revidovaném pořadí Vuelty 2011 se na druhé místo posunul jiný Brit Bradley Wiggins a na pódium se dostal i Nizozemec Bauke Mollema. Cobo přišel také o desáté místo z Vuelty o dva roky dříve.

Froome se díky dodatečnému prvenství stal prvním vítězným Britem na Grand Tours. Až dosud patřil tento primát právě Wigginsovi, králi Tour de France 2012. Froome má čtyři prvenství z Tour (2013, 2015, 2016, 2017), dvě z Vuelty (2011 a 2017) a také z loňského Gira d’Italia.

Dotáhl se tak na Španěly Alberta Contadora s Miguelem Indurainem a Itala Fausta Coppiho. Před nimi jsou jen Francouzi Jacques Anquetil (8), Bernard Hinault (10) a Belgičan Eddy Merckx s 11 prvenstvími ze závodů velké trojky.

Pro Froomea je to malá náplast na strádání z posledních týdnů. Před pěti týdny totiž při pádu ve vysoké rychlosti utrpěl mnohačetné zlomeniny a přišel o zbytek sezony.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...