Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Gruzínci protestovali proti okupaci, Rusové je vyhodili z týmu

Sport

  8:07
PRAHA - Ruští ragbisté se už několik měsíců těšili, až si koncem srpna zajedou do gruzínské metropole Tbilisi na přátelský zápas s místním národním týmem. Teď se ale zdá, že žádný mač nebude. Důvodem není jen zrušení přímého leteckého spojení, které po protiruských demonstracích nařídil ruský prezident Vladimir Putin.

Gruzínští ragbisté v souboji proti Česku. foto: ragby.czReprofoto

Podle předsedy nejvyšší rady Ragbyové federace Ruska Igora Artěmjeva totiž ve spojení s utkáním hrozí „provokace extremistů“. „Vše konzultujeme s ministerstvem zahraničí, ale celková situace nijak nepřeje zápasu ani na neutrálním poli,“ řekl Artěmjev portálu Gazeta.ru. „Nepřipustíme provokace a budeme se snažit ochránit bezpečnost sportovců. Ale v Gruzii je to bohužel teď složité,“ dodal.

Svaz ruských ragbistů vystrašil čin dvou gruzínských hráčů klubu Slava Moskva. Revaz Brodzeli a Saba Iluridze si během závěrečného ceremoniálu po ligovém zápase s Kubání zakryli rukou jedno oko na znamení solidarity s demonstrujícími ve Tbilisi. Reakce byla ostrá. Od klubu dostali pokutu 400 tisíc rublů (144 tisíc korun), okamžitě přišli o své kontrakty a museli se vrátit domů. Oba se hájí, že neprotestovali proti Rusku, ale za práva demonstrujících. Ruský svaz to ale vnímá jako nepřátelský akt a zároveň se obává gruzínské reakce.

K politickému protestu se v červnu odhodlali i hráči tří gruzínských fotbalových klubů. Tým Torpeda Kutaisi si na zápas 19. ligového kola navlékl trička s nápisem „Jsem z Gruzie a moje země je okupována Ruskem“.

Mužstva tbiliské Lokomotivy a Rustavi pak vyšla na hřiště s podobným sdělením o tom, že dvacet procent Gruzie je okupováno Ruskem. Měli tím na mysli regiony Abcházie a Jižní Osetie, které ovládají separatisté s podporou Moskvy. Ta obě povstalecké republiky v roce 2008 dokonce uznala a má tu své vojenské základny. Napětí sice poslední dobou polevovalo a obě země vztahy včetně těch sportovních postupně urovnávaly, kontroverzní návštěva ruských poslanců v gruzínském parlamentu ale letos v polovině června vedla k dalším nepokojům. A ty mají dohru i na sportovištích.

Gruzínští ragbisté v souboji proti Česku.
Irský ragbista Johnny Sexton během zápasu s Anglií.

Igor Lebeděv, poslanec ruské Liberálně demokratické strany nacionalisty Vladimira Žirinovského, okamžitě vyzval Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA) k tomu, aby akci odsoudila a kluby spolu s hráči potrestala. Odvolával se přitom na pravidlo, podle něhož jsou politické akce během zápasů zakázané. Gruzínská fotbalová federace (FFG) ale neshledala na jednání fotbalistů nic závadného. „Neobdrželi jsme žádné námitky ani od UEFA, ani od FIFA,“ řekl její generální sekretář David Mudžiri s tím, že svaz „akci solidarity plně podporuje.“

„Máme různé politické postoje, ale pokud budeme využívat fotbal k jejich propagování, uděláme z něj jedno velké politické talk show,“ prohlásil prezident Ruského fotbalového svazu Alexandr Ďjukov. Na ruských serverech se najednou začaly objevovat články o mizerné finanční situaci gruzínského fotbalu. „Už čtyři měsíce mi nedali výplatu a to bylo taky hlavní příčinou, proč jsem z klubu odešel,“ řekl webu Gazeta.ru bývalý hráč Torpeda Kutaisi Ambrosij Čačua, původem z Ukrajiny. Kontrakty s klubem údajně vypověděli i další čtyři hráči, mezi nimi Ukrajinec Oleksandr Azackij, který hostoval z českého Baníku Ostrava. Mezinárodní fotbalové organizace se zatím roztržkou nezabývají a UEFA nehodlá ani rozdělovat ruské a gruzínské kluby v evropských pohárech. Z Ruska jich bude hrát šest, z Gruzie čtyři včetně kutaiského Torpeda.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!