Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Finále s Federerem bylo největší zkouškou mé kariéry. Jsem stále vyčerpaný, přiznává Djokovič

Sport

  12:12
BĚLEHRAD - Novak Djokovič popsal svoje vítězství ve Wimbledonu nad Rogerem Federerem jako největší tenisovou zkoušku jeho kariéry. "Prostě jsem se tam jenom snažil duševně i fyzicky zůstat. Najít tu sílu a sebevědomí k tomu, hrát stejný tenis ve všech okamžicích, což se mi povedlo. Jsem velmi, velmi, velmi šťastný a pyšný na tento úspěch. A samozřejmě také vyčerpaný," hodnotí finálové klání aktuální světová jednička.

Oslavy Novaka Djokoviče po vítězství ve Wimbledonu. foto: ČTK

Srbský tenista odvrátil dva mečboly, aby otočil finálový zápas ve Wimbledonu a po pěti hodinách získal pátý wimbledonský titul v poměru 7:6,1:6,7:6,4:6 a 13:12.

Roger Federer bojoval o rekordní devátý titul na londýnské trávě.

A byl opravdu blízko.

Vždyť v prvním setu měl v tiebreaku výhodu vedení 5:3, ve třetí sadě mel zase setbol. Při dvou mečbolech Švýcara však Djokovič Federera k ničemu nepustil a s přehledem je odvrátil.

„Byla to největší zkouška mé dosavadní kariéry. Roger na síti a to všechno okolo hrálo proti mně. Při mečbolech jsem to měl jednoduché. Prostě jsem se tam jenom snažil duševně i fyzicky zůstat. Najít tu sílu a sebevědomí k tomu, hrát stejný tenis ve všech okamžicích, což se mi povedlo. Jsem velmi, velmi, velmi šťastný a pyšný na tento úspěch. A samozřejmě také vyčerpaný,“ ohlíží se Djokovič za svým triumfem.

Oslavy Novaka Djokoviče po vítězství ve Wimbledonu.
Novak Djokovič si užívá vítězné chvíle.

Švýcar ve finále nasbíral o 14 fiftýnů více, měl dokonce o 40 vítězných míčů více. I přes tato čísla nakonec zvítězil Djokovič.

Srbská světová jednička nyní zvítězila ve čtyřech z poslední pěti grandslamových turnajů a blíží se se 16 grandslamy dvojici Nadal a Federer. Španělský tenista má vavřínů 18, legendární Švýcar 20.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...