Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hamilton ovládl GP Španělska a zvýšil vedení v šampionátu už na 14 bodů

Lewis Hamilton slaví vítězství. foto: Reuters

Barcelona - Britský pilot Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Španělska formule 1 a zvýšil náskok v čele mistrovství světa před druhým Maxem Verstappenem na 14 bodů. Úřadující šampion z Mercedesu ovládl již třetí závod v sezoně a celkem 98. v kariéře. Třetí za nizozemským rivalem z Red Bullu skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas.
  16:50aktualizováno  17:27

Hamilton v sobotu v Barceloně ukořistil 100. pole position a po ztrátě vedení v úvodu rozhodla o jeho triumfu v závodě správně načasovaná strategie dvou zastávek v boxech, díky níž se před Verstappena dostal šest kol před koncem. Nizozemec pak alespoň získal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě.

Vyzval jsem na exhibici Hamiltona, zatím odmítl. Pilot formule 1 Ricciardo propadl boxu a chce do ringu

Verstappena dělilo od Hamitona v kvalifikaci jen 36 tisícin sekundy, do závodu ale měl lepší vstup. V první zatáčce se natlačil před Hamiltona a Brit musel po tvrdém manévru na poslední chvíli zabrzdit, aby s ním nehavaroval. Na zpomalení úřadujícího mistra světa doplatil následně i třetí Bottas, který se propadl za Charlese Leclerca z Ferrari.

V devátém kole zhasl vůz Jukimu Cunodovi a na trať vyjel safety car. Během pauzy si přijel pro výměnu pneumatik Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo, jenže tomu přinesli mechanici špatné gumy a Ital se po kuriózní situaci propadl na poslední místo.

Verstappen se udržel ve vedení i po restartu, nicméně Hamilton si ho na víc než 1,5 sekundy nenechal ujet. Ve 25. kole proto Nizozemec zajel pro nové pneumatiky, a byť jeho zastávka trvala kvůli zpoždění mechanika 4,2 sekundy, využil po návratu situace, že do boxů zajel i před ním jedoucí Daniel Ricciardo. Pilot Red Bullu se tak za ním nemusel příliš zdržovat, a když zajel pro nové gumy i Hamilton, měl před ním už šestisekundový trhák.

Brit sice dál prokazoval výbornou rychlost a později se k Verstappenovi dostal znovu na rozdíl menší než sekunda, nicméně ani se systémem DRS se mu ho nedařilo soupeře předjet. Mercedes proto vsadil na alternativní strategii, ve 43. kole povolal Hamiltona do boxů ještě jednou a mistr světa zahájil na čerstvých pneumatikách velkou stíhací jízdu.

Přestože sedminásobný mistr světa ztrácel 22 kol před koncem z třetího místa na čelo 23 sekund, v dalším průběhu Verstappenův trhák rychle mazal. Třináct kol před koncem se sice nečekaně zdržel za týmovým parťákem Bottasem, který ho pustil před sebe jen velmi nerad a navíc až po několika zatáčkách, nicméně vliv na Hamiltonovu jízdu to už nemělo.

Šest kol před koncem se pilot Mercedesu snadno dostal i před Verstappena a tomu nezbylo nakonec nic jiného než zkusit získat po výměně nejměkčích pneumatik prémiový bod za nejrychlejší kolo závodu. Pilot Red Bullu se poučil i z minulého týdne, kdy o bonus přišel kvůli porušení traťových limitů a tentokrát vše zvládl bez námitek komisařů. Nic na tom při své snaze snaze nezměnil ani třetí Bottas.

Hamilton vyhrál v Barceloně popáté za sebou a pošesté celkově, čímž vyrovnal zdejší rekord Michaela Schumachera. Na stupních vítězů se seřadili ve stejném pořadí identičtí jezdci jako minulý týden v portugalském Portimau. Příští závod v Monaku se uskuteční 23. května.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...