Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hegemona Velké pardubické někdo střelil do krku. Neznámý pachatel si Tiumena zřejmě spletl s vysokou zvěří

Sport

  11:10
tábor - Po třech triumfech na Velké pardubické si užíval zaslouženého důchodu. Loni na Mikuláše však Tiumena trefil střelec z posedu do krku a ošklivě ho poranil.

Tiumen na Velké pardubické v roce 2011. foto: Foto: MAFRA / Michal Klíma

Velkou pardubickou bych chtěl ještě někdy jet, šokoval osminásobný rekordman Váňa

Osmnáctiletý polský hnědák, v jehož sedle vyhrál Velkou v letech 2009 až 2011 legendární žokej Josef Váňa, se byl loni na Mikuláše proběhnout na pastvinu poblíž Domova pro koně na Táborsku, kde si užívá odpočinku.

Odpoledne však byl postřelen z nedalekého posedu, čehož si všimla jeho ošetřovatelka Patricie Pitříková, která se společně se svým partnerem stará vedle Tiumena o další čtyřicítku koní. Těch, co v Domově dožívají, nebo byli dříve týraní. 

„Nějaký vnitřní hlas mi napověděl, abych šla ještě jednou všechny koně zkontrolovat. Většina z nich byla na pastvině někde v dáli, ale Tiumen stál na místě s hlavou dolů, schlíplý a jen slabě zařehtal, uvedla pro deník Blesk Pitříková.

„Říkám: ‚Ťumi, co je?‘ Vydala jsem se za ním a uviděla, že je kolem něj pětimetrový kruh krve, která mu z krku ještě odkapávala. Nechtěl, abych se poraněného místa dotkla. Byl celý promrzlý,“ popisovala.

Pitříková Tiumena, který absolvoval Velkou hned šestkrát, zahřála dekami a vyzkoušela, zda dokáže přijímat potravu.

„Pro mě je vždy prvním signálem, jestli kůň žere. Dal si müsli, tak jsem si trochu oddychla. Nechtěl však od ostatních koní, se kterými má pevnou vazbu, vůbec odejít. Nakonec jsme ho do stodoly odvedli i s jednou kobylkou, aby v ní nebyl sám,“ vysvětlovala ošetřovatelka.

Vítězové Velké pardubické žokej Josef Váňa a jeho kůň Tiumen
Žokej Josef Váňa v sedle Tiumena

Podle ní však nebyl Tiumen postřelen nešťastnou náhodou.

„V ten den tady jel nějaký stříbrný džíp. Nedaleko je posed, ze kterého se zvěř střílí. Bylo tady v okolí tehdy hodně divočáků. Nakonec to Tiumen naštěstí zvládl,“ dodala Pitříková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!