Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Henry se vrátil a popravil Spartu

Sport

  15:13
PRAHA - Fenomenální útočník Thierry Henry se vrátil na trávník po měsíční pauze. A hned udeřil: dvěma trefami rozhodl včerejší duel na Letné.

Útočník Arsenalu Thierry Henry pokořil pražskou Spartu. foto: ČTK

Postupové akcie fotbalistů Sparty v Lize mistrů se po porážce s Arsenalem snížily na minimum, se švýcarským outsiderem se budou zřejmě bít o třetí příčku, zajišťující Pohár UEFA.

"Pořád je ve hře devět bodů. Ale víme, jak těžké je bude získat," nevzdával se trenér Sparty Stanislav Griga, který věřil, že jeho svěřenci potrápí Arsenal víc. "Soupeř byl ale minimálně o gól lepší a zaslouženě vyhrál," řekl zklamaným hlasem Griga, jenž prožil smutnou premiéru v prestižní soutěži.

Přitom anglický tým přijel do Prahy oslaben. Kouč Wenger postrádal Bergkampa, Ljungberga, Hleba i dvojici obránců Campbella s Colem. Přesto už mohl Arsenal na Letné pomalu slavit postup do osmifinále. "Na rozdíl od anglické ligy se nám v Champions League daří. Máme postup na dosah," uvedl Wenger, kterého potěšil především výkon Henryho.

"Nevěřil jsem, že po tak dlouhé přestávce předvede takové představení," radoval se kouč.

Henryho báječné představení ale sledoval poloprázdný stadion. Za normálních okolností by Toyota Arena praskala ve švech, kvůli trestu od UEFA ale přihlížela ligová návštěva. Na poloprázdných tribunách se tak pouze vyjímali pořadatelé v oranžových vestách.

Na hráčích Sparty byl až příliš patrný přehnaný respekt ze soupeře. "Scházela nám kvalita v útoku, nedostali jsme se k pořádném zakončení," litoval Griga.
Letenští tahali za kratší konec od prvních vteřin. Klíčová chvíle přišla po čtvrthodině hry. Za zraněného Reyese poslal Wenger do hry Henryho...

"Když byl na lavičce, čekali jsme, že nastoupí. Ukázal se jako obrovská osobnost, rozhodl zápas. Škoda, že přišel tak brzo," povzdechl si záložník Karol Kisel.
Sektor hostí explodoval: Henry, Henry
Když Henry vstoupil na trávník, explodoval sektor příznivců Arsenalu radostí: "Henry, Henry."

Fenomenální útočník zařadil kosmickou rychlost a po šesti minutách poprvé udeřil: v plném běhu zpracoval patičkou dlouhý pas, nechal přeběhnout obránce Petrouše a zdánlivě ležérním kopem obstřelil Blažka.

Po inkasované brance upadla Sparta do ještě větší pasivity. Pražany probudila ze spánku až šance Pospěcha, který se po centru Poláčka ocitl sám před brankářem Lehmannem. Volej z pěti metrů ale nasměroval do ochranné sítě. "Byla to z naší strany jediná hrozba. To je málo," sdělil Griga.

Letenští sice po přestávce zvýšili aktivitu, do žádné šance je však s přehledem hrající soupeř nepustil. A Henry servíroval další lahůdky: nejprve kolmicí uvolnil Fabregase, kterého ale skvěle vychytal Blažek.

Čtvrt hodiny před koncem si Francouz zaběhl za obranu Sparty a druhým gólem definitivně srazil Spartu do kolen. "My bohužel žádného Henryho nemáme," posteskl si Kisel, který tak přesně vystihl rozdíl mezi oběma mužstvy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!