130 let

Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká | foto: ČTK

Hlaváčková s Hradeckou mají olympijské stříbro

Roland Garros
  •   12:51aktualizováno  16:29
LONDÝN - Tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou nestačily ve finále čtyřhry na londýnské trávě na sestry Williamsovy. Stejně jako před měsícem ve finále Wimbledonu prohrály ve dvou setech.

Po bronzu Adély Sýkorové, stříbru Vavřince Hradilka, Ondřeje Synka a zlatu Miroslavy Knapkové se sbírka českého olympijského týmu rozrostla o další cenný kov. 

Výsledek finále čtyřhry

Serena a Venus Williamsovy - Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká
2:0 (6:4, 6:4)

"Porovnala bych tohle stříbro s vyhraným grandslamem. Možná bych ho dala ještě trochu výš. Olympiáda je jen jednou za čtyři roky," řekla Hlaváčková, která loni s Hradeckou vyhrála pařížské French Open.

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou za celý zápas ztratily jen dva gemy při vlastním podání - hned v první hře a v páté sadě druhého setu -, ovšem i to stačilo favorizovaným a minimálně chybujícím Američankám Sereně a Venus Williamsovým k vítězství 6:4 a 6:4.

"Když jsme se dostaly po brutálních výměnách k brejkbolu, tak nás utřely servisem na lajnu a zbavily nás šance," hodnotila hru rivalek Hlaváčková.

České duo v závěru druhého setu dokázalo vzdorovat servisu Sereny Williamsové a odvrátilo dva mečboly, ovšem s tím dalším si už poradit nedokázalo. Vítězka singlu Serena Williamsová, která ve včerejším finále smetla Rusku Marii Šarapovovou hladce 6:0 a 6:1, tak na krk pověsí druhou zlatou medaili.

ČTĚTE TAKÉ

"Smutek z porážky je, spíš jsme ale smutné, že jsou v pavouku Williamsky. Evidentně nejdou porazit. Z toho jsem smutná, že jsme nemohly dosáhnout na zlato," řekla Hlaváčková. "A kdo je může porazit? Ženy určitě ne," dodala s nadsázkou.

Česká dvojice přesto nebyla úplně odevzdaným soupeřem: čtyřikrát si vypracovala výhodu brejkbolu, ani jednou ji však nedokázala využít. I přes smutek ale může Hlaváčková s Hradeckou slavit: získaly pro český tenis jedinou medaili na letošních olympijských hrách.

Autoři: Lidovky.cz, Vojtěch Lhota