Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hlavně žádné faux pas

Sport

  10:38
PRAHA - Minulý týden získal prestižní cenu UEFA pro nejlepšího gólmana loňské sezony a v anglickém velkoklubu Chelsea stále patří k nejdůležitějším hráčům. S českým národním týmem nyní bude Petr Čech chtít urvat šest bodů San Marinu a Irsku.

Brankář Petr Čech se připravuje na dvojzápas se San Marinem a Irskem. foto: Michal KrumphanzlČTK

Ostatní hráči o San Marinu tvrdí, že podcenění outsidera nepřichází v úvahu. Jak se na zápas díváte vy?
Samozřejmě máme povinnost zvítězit, i když zápasy tohoto typu mohou být ošidné. Takovéto týmy nemají co ztratit, a dokud je pro ně výsledek příznivý, tak o něj bojují jako lvy. Proti Irům vyrovnali a ti to potom doháněli až do 94. minuty. Takovým nervům se chceme vyhnout tím, že budeme mít zápas co nejdříve pod kontrolou.

Proti San Marinu určitě nebudete chtít inkasovat, jak se jako brankář s tímto tlakem o povinné tři body vyrovnáváte?
Pro brankáře je samozřejmě důležité snažit se v každém zápase udržet čisté konto, ale v San Marinu bude pro nás mnohem důležitější nějaký gól dát. Nesmíme se tam dopustit žádného faux pas a velice klíčový bude začátek zápasu. Když dáme rychlou branku, tak z nás ta tíha spadne a bude se hrát mnohem lépe.

Může tento dvojzápas rozhodnout o vašem postupu?
Téměř ano, ale čeká nás samozřejmě ještě Slovensko a Kypr. Když ovšem v příštích dvou zápasech Irsko zaváhá, tak se nám postup značně přiblíží. Máme to stále ve svých rukou a chceme toho využít.

Jaké máte zkušenosti s hráči irského národního týmu z Premier League?
Daří se jim jak v klubech, tak v nároďáku. To ukázali, když porazili Dánsko 4:0. Čekám, že v brance bude opora Shay Given, který se vrátil po zranění, ale dlouhodobě patří mezi nejlepší gólmany anglické ligy. Určitě nastoupí obránce Steve Finnan, kterému se daří v Liverpoolu. Možná také bude hrát John O’Shea z Manchesteru, a ten je pro svou výšku velice nebezpečný u standardních situací. A samozřejmě největší hvězda, na kterou Irové spoléhají, je útočník a kapitán Robbie Keane.

Čím to, že Česko třikrát za sebou už Iry neporazilo?
Všechny tři zápasy byly velice vyrovnané, takže těžko říct, jestli se jedná o jejich důraznou hru, anebo něco jiného. Hodně týmů dnešní doby totiž dovede bojovat po celý zápas.

Jaký výsledek byste si přál, aby uhrálo Irsko na Slovensku?
Nejlepší by pro nás byla remíza, aby ztratili jak Slováci, tak Irové. Kdyby ovšem Irové prohráli, tak nemyslím, že by do Prahy přijeli zlomení. Z anglické ligy jsou zvyklí na zarputilost a jejich duel na Slovensku určitě neovlivní jejich výkon v utkání proti nám.

Jak už to tak v kvalifikacích českého týmu bývá, znovu jde do tuhého. Dá se tento tlak brát i jako plus?
Z minulosti máme zkušenosti s klíčovými zápasy a já věřím, že i tentokrát navážeme na tradici a kvalifikaci dotáhneme do vítězného konce.
Autoři: