Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hvězdná čtyřka. Ozáří svět?

Sport

  14:01
PRAHA - Říká se jim „kouzelná čtyřka“. I když jich je vlastně pět. Čerstvý držitel Zlatého míče Ronaldinho, a dále Ronaldo, Robinho, Adriano a Kaká. Očarují svět?

Ronaldinho. foto: AFP

A kdo jiný? „Jsme favority šampionátu,“ hlásá už několik měsíců trenér kanárkové reprezentace Carlos Alberto Parreira. Brutální ofenzivní síla by měla 9. července 2006 přivést Brazílii na Olympijském stadionu v Berlíně k šestému titulu mistrů světa. A zároveň k obhajobě zlata z předešlého šampionátu.

Možná na své cestě narazí i na Česko, řada hráčů by si to přála. „Máme velkou šanci. Může to pro nás být nádherný turnaj,“ tuší legendární fotbalový král Pelé. Brazílie si hýčká další z řady výjimečných generací. A dominuje na planetě, která se točí kolem balonu.

Tým loni ovládl mistrovství Jižní Ameriky, turnaj zvaný Copa America. Letos zazářil na Poháru FIFA v Německu, kde ve finále smetl 4:1 rivala z Argentiny.
Ronaldinho během posledního roku sesbíral všechna dostupná ocenění pro nejlepšího hráče planety.

„Může se stát jedním z pěti nejlepších hráčů všech dob,“ prohlásil Tostao, krajan pětadvacetiletého záložníka a mistr světa z roku 1970. Z nejuctívanější pětky historie by tak za pár generací zmizeli třeba Cruyff, Beckenbauer nebo Platini. Jenže Ronaldinho není na slávu sám. Do první desítky v letošní anketě Zlatý míč se s ním dostali ještě Adriano a Kaká, dva borci z konkurenčních milánských týmů.

Kaká? Jeden z největších talentů posledních padesáti let
„Kaká je jedním z největších talentů, které se v naší zemi narodily za posledních padesát let,“ chválil tvůrce hry AC Milán kouč Parreira. A Adriano? To je mašina na góly. V reprezentaci odehrál za poslední dva roky 23 zápasů. Radoval se v nich devatenáctkrát.

Výčet nekončí. Na řadě je zázračný mladíček Robinho. Jako jediný stihl během tohoto roku všech šestnáct utkání národního týmu. Brazilci ho ctí díky kouskům v „Pelého“ Santosu. Evropa ho po přestupu do Realu Madrid zatím objevuje.

To jeho spoluhráč Ronaldo je „stará firma“. A když ho zrovna netrápí některé se série zranění, pořád dokazuje svou výjimečnost. „Měli by hrát všichni,“ přimlouvá se řada fanoušků s tím, že by se Ronaldinho stáhl vedle Kaká za útočnou trojku. Ale Parreira se tomu brání. Na lavičce tak v Německu zřejmě skončí Robinho. Proto se mluví o „kouzelné čtyřce“, nikoli pětce. Mnozí skvělí hráči na šampionát nepojedou vůbec. „Jiní trenéři řeší, koho vybrat. Já uvažuji, koho nevzít,“ říká Parreira.

I tak budou Brazilci nedostižní. „Jejich kvalita je opravdu velká. Ten jejich postupný útok, to je síla. Když mají den, skoro se s nimi nedá hrát,“ tvrdil po Poháru FIFA trenér Čechů Karel Brückner.

Asi jen nepřízeň osudu může Brazílii zastavit. Fotbal je ovšem nevyzpytatelný. „Ve Španělsku 1982 jsme měli ten nejlepší tým, kdežto Itálie patřila k nejhorším. Jenže Paolo Rossi nám dal tři góly. A byl konec,“ zavzpomínal Pelé.

Ronaldinho by rád hrál s Henrym
Letošní držitel Zlatého míče by si rád v Barceloně zahrál s Thierrym Henrym. „Už několikrát skončil v hlasování mezi nejlepšími. Je to jeden z nejlepších světových útočníků a v dalších pár letech by měl vyhrát,“ uvedl Ronaldinho. Henry, který v letošním hlasování obsadil čtvrté místo, by podle zákulisních informací mohl před příští sezonou přestoupit do Barcelony. „Bylo by to perfektní. Všechny skvělé hráče tady vítáme,“ dodal Ronaldinho.

Autor: