Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi během nouzového stavu tloustli, problémům s váhou se nevyhnuli ani sportovci

Trénink v karanténě foto: Reuters

Praha - Nouzový stav trvající 66 dní poznamenal mnohým Čechům návyky, nevyjímaje ty sportovní. Ze dne na den sportovci i nadšenci nemohli do posiloven ani na tréninky. Ač se většina z nich snažila udržet v kondici aspoň v domácích podmínkách, celá řada z nich cítí zhoršenou kondici. Co všechno průzkum ukázal?
  5:00

Za 124 let se to ještě nestalo. Bostonský maraton se letos poprvé v historii nepoběží

Zhoršení fyzické kondice se projevilo u řady z nich. Téměř polovina dotázaných totiž přiznala, že měla po vyhlášení nouzového stavu méně pohybu než před ním. Třetina pak navíc přiznala zhoršenou tělesnou kondici a 40 % lidí dokonce přibralo na váze.

Jak Češi sportovali během nouzového stavu
Jak Češi sportovali během nouzového stavu

Většina těch, kteří sportovali v karanténě méně, se řadila mezi rekreační sportovce. Pohoršili si zejména ti, kdo byli v normálním režimu zvyklí obvykle trénovat 1-2krát týdně a méně. Naopak ti, kteří sportovali častěji, si své návyky většinou udrželi.

Zlepšení kondice nastalo pouze u 12 % respondentů, 14 procent také mělo víc pohybu, než tomu bylo před tím. Velké popularitě se během nouzového stavu těšilo domácí cvičení s vlastním tělem. V závěsu Čechy bavily činnosti jako cyklistika a běh.

Průzkum ohledně sportování Čechů v izolaci realizovala Česká obec sokolská ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK. Probíhal od 30. dubna do 4. května a zúčastnilo se ho 810 lidí starších 18 let.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...