Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Jak na hvězdy? Penězi i kontakty

Sport

  12:04
PRAHA - Česko hostí olympijské hry. Kontroverzní Mike Tyson si jej vybral ke své boxerské exhibici a Prahou se prohánějí rychlé vozy formule 1. Jenže tohle všechno platí jenom na papíře. Proč se Česku vyhýbají skutečně prestižní sportovní akce?

Čeští hokejisté. foto: ČTK

„Okruh vede samotným srdcem města. Jezdce uvidíte před těmi nejkrásnějšími historickými budovami,“ zve Thierry Gouvenou z organizačního výboru na prolog příští Tour de France, který se bude konat v Londýně. Praha by v tomhle ohledu ostudu neudělala. Tour de France na Staroměstském náměstí je ale utopií. Stejně jako mnoho jiných událostí.

„Je potřeba dostat dobrý nápad a pak také odhadnout jeho úspěšnost. Nesmí ale chybět odvaha do toho jít, protože speciálně ve sportu se nedá všechno naplánovat do posledního detailu,“ vypočítává Karel Tejkal z marketingové agentury Česká sportovní. Právě ta je podepsaná pod akcí, jež udělala Praze světové renomé a svým ohlasem jednoznačně předčila i hokejový šampionát z roku 2004. V Sazka Areně letos úspěšně uspořádala basketbalový turnaj Final Four.

Akcí s celosvětovou popularitou a slušným marketingovým potenciálem není zase tolik. Česko neustále koketuje hned s několika z nich. Vázne ale samotná realizace. Kromě turnaje Final Four, na nějž zavítal dokonce i šéf NBA David Stern, se daří jen motocyklové Grand Prix v Brně a ostravskému atletickému mítinku Zlatá tretra.
 „Jenom peníze k samotnému pořadatelství nepomohou. Stejně důležité jsou i kontakty na vlastníky licencí nebo samotné sportovce,“ poukazuje Tejkal na nutnost sportovního lobbingu.

Bývalý ředitel Závodu míru Pavel Doležel se v minulosti zapojil do jednání o získání prologu a prvních etap Tour de France do Česka. I přes přátelské vztahy s francouzskými organizátory tvrdě narazil.

„Zájem jsme projevili dvakrát a Francouzům se idea prologu v Praze opravdu velmi líbila. Jenže by nás to přišlo na sto milionů korun! A k tomu se až osmdesát procent částky skládá jako garance třeba už dva roky dopředu,“ popisuje Doležel svou zkušenost.

Jedinou potvrzenou VIP akcí je lyžařské mistrovství světa v Liberci v roce 2009. V lednu se rozhodne o tom, zda Český atletický svaz podá už třetí kandidaturu na halové mistrovství Evropy. Zbytek sportovních událostí už nepřitahuje takovou pozornost nebo zatím existuje jen v hlavách různých lidí.

Vítěz Super Bowlu ne, hvězdy NHL ano!

„Před rokem jsme si udělali mezi svazy průzkum a vyšlo nám z toho, že se bude v Česku pořádat až dvanáct šampionátů,“ zmiňuje mluvčí Sazka Areny Zdeněk Zikmund. Managament multifunkční haly má navíc vytypováno až pětadvacet akcí, které by chtěl v Praze vidět.

„Přivítali bychom utkání NHL, boj o titul mistra světa v boxu, nějaký atraktivní tenis. Dokážu si představit i exhibici Martiny Navrátilové nebo vzhledem k úspěšnosti našich desetibojařů halový sedmiboj,“ vypočítává Zikmund.

Česko v lobbingu nezaostává. Víc se musejí v případě získání licencí a hvězd snažit agentury a promotéři. „Jako organizátoři máme dobrou pověst. Uznávanou akcí je i Pražský mezinárodní maraton,“ připomíná šéf národního olympijského výboru Milan Jirásek.

Češi prý dávají obecně přednost skutečným soubojům oproti exhibicím. A nedokážou ani ocenit věci, které by vzbudily třeba v zámoří skutečné vytržení. „Když přivezeme vítěze Super Bowlu a postavíme ho proti našemu nejlepšímu týmu v americkém fotbale, nebude to mít odezvu,“ tvrdí Tejkal.

Česká sportovní se připravuje na skutečný „majstrštyk“. Chce poprvé v historii získat do Evropy regulérní utkání NHL. „Žádný přípravný kemp, žádná exhibice, ale utkání pěkně o body. Jednání je o to složitější,“ prozrazuje Tejkal.

Většina nápadů se spojuje se Sazka Arenou. Ale třeba pořádání halového mistrovství Evropy ztroskotalo právě na místě konání. „Kdybysme disponovali standardní halou, a ne víceúčelovou, ten šampionát tady je. My ale s důvody vyřazení našich kandidatur nesouhlasíme,“ připomíná místopředseda Českého svazu atletiky Libor Varhaník.

Autoři:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč