Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jak otupit averzi ke startům. Skeletonistce Fernstädtové pomáhají posily z týmu Ledecké

Sport

  15:43
Praha - Až se příští pátek skeletonistka Anna Fernstädtová poprvé v nové sezoně spustí do ledového koryta, budou její počínání sledovat dva nové páry očí. Páry velmi zkušené, které dříve přihlížely úspěchům Ester Ledecké. Vítěznou auru mají nyní za úkol předat jiné české naději zimních sportů fyzioterapeut Jakub Marek a servisman Petr Kouřil.

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová. foto: Instagram Anny Fernstädtové.

„Jsou ve sportu dlouho, takže to všechno znají, a jestli jsou to lyže, snowboard nebo skeleton, to už je jedno,“ pochvaluje si přínos Marka a Kouřila, kteří se podíleli na zlaté medaili Ledecké v super-G na olympijských hrách v Pchjongčchangu, 23letá Fernstädtová.

„Hodně pracujeme také na mentální stránce, chceme start spojit do jízdy, takže to pro mě nebude nic negativního. Vždycky jsem k tomu startu měla špatný vztah, takže na tom taky pracujeme a myslím, že to bude dobrý.“

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová.
Anna Fernstädtová

Co mají přesně na starost?
Kupka (Marek) je fyzioterapeut a Olsen (Kouřil) mi zase pomáhá se saněmi, leští nože a pomáhá mi i s tréninkem. Sleduje mě ze startu, Kupka je zase v cíli a pak společně probíráme videa.

Angažováním těchto úspěšných jmen tedy vyhlašujete útok na medaili na hrách v Pekingu 2022?
Olympiáda je ještě daleko, teď nás čeká komplikovaná sezona, uvidíme, jak to půjde.

2 more weeks until the next trainingcamp ❄️ happy Monday! #ice #happypushing #run #work #skeleton #winteriscoming #season2021

14. září 2020 v 10:33, příspěvek archivován: 12. listopadu 2020 v 15:44

Už si vyzkoušeli váš skeleton?
Mají strach, ale třeba je ještě přemluvím a někdy zkusíme.

Jak to vypadá s vaší spoluprací s Kanaďanem Jeffem Painem?
Na první půlku bohužel nemůže přiletět, ale budu mu posílat videa a budeme spolupracovat online. Bude se koukat na dráhy i na závody, bude mi radit i ohledně materiálu, jaké zvolit nože a tak. Plánujeme, že přijede po Novém roce na první tři závody a pak se mnou poletí do Číny.

‚V improvizaci jsem nejlepší na světě,‘ hlásí Ledecká. Na evropských ledovcích testuje lyže a prkna

Bude to takto na dálku fungovat?
Nějak bude muset. Máme aplikaci, kam nahraji videa, a on mi k tomu něco namluví. Co se týče výběru nožů, tak máme data, časy, rychlosti i srovnání s jinými závodnicemi. 

Sezona vám začne příští pátek v lotyšské Siguldě. S jakými ambicemi do ní jdete?
Hodně jsme trénovali starty, takže doufám, že v nich bude nějaký posun. Jinak se o ambicích mluví těžko, protože nevíme, kdy bude kdo na závodech startovat. Třeba teď v první půlce nebudou Američani a Kanaďané, takže je těžké teď říct nějaké umístění. Ale doufám, že se mi povedou starty a zajedu dobré jízdy.

Jak bude vůbec Světový pohár vzhledem k aktuální situaci vypadat?Všechno z Ameriky se přesunulo do Evropy. Před závody máme jen dva tréninkové dny a vždycky jeden den pauzu, kdy budou trénovat bobisti, abychom se nepotkávali. Před každým závodem i po něm máme testy.

Happy Monday ☀️ one week until we slide in Sigulda again and start the WC season 2020/21 #skeleton #sliding #season2021

9. listopadu 2020 v 12:17, příspěvek archivován: 12. listopadu 2020 v 15:43

Ovlivnila vás nějak současná omezení v přípravě?
Trénink fungoval tak, jak byl plánovaný, ani jsem jej moc uzpůsobovat nemusela. Byla jsem hodně v Šumperku, kde jsme normálně trénovali venku nebo jsem byla sama.

Zkoušela jste i nějaké změny v tréninku startů, o jejichž vylepšování mluvíte dlouhodobě?
Hodně jsme ladili techniku běhu a díky Olympu (Centru sportu ministerstva vnitra) a svazu jsme trénovali také na trenažeru. A byli jsme i dvakrát v Königsee na ledovém trenažeru, hodně jsme trénovali v závodní pozici, která je jiná než normální běh a sprint.

Co říkáte na trenažer na Olympu?
Byli jsme na něm třikrát, byl hotový teprve v červenci, takže zas tolik času jsme na něj neměli. Ale je pro mě určitě dobrý, protože běhám v té startovní pozici, a ještě k tomu z kopce.

Máte k dispozici i nějaká čísla, jak se vám při startech vede?
Teď v tréninku jsem běhala 6,0 vteřin, tedy stejně jako na mistrovství světa. Jsem tedy na závodní úrovni, kterou jsem měla před rokem, a to už v listopadu, což mě těší. A jinak se uvidí na prvním závodě, protože trénink a závod je vždycky něco jiného. Ale pocit z toho mám dobrý.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...