Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Japonsko zrušilo GP silničních motocyklů, odkládá se i fotbalová liga

Sport

  14:12
PRAHA/JAPONSKO - V Japonsku se po ničivém zemětřesení nepojede Grand Prix silničních motocyklů. Třetí díl mistrovství světa se měl konat od 22. do 24. dubna a údajně se uskuteční uskuteční až 2. října. Do odvolání jsou zrušeny i baseballové a fotbalové soutěže.

Zaplavaný baseballový stadion v Minamisoma City foto: Reuters

Okruh v Motegi pro závody mistrovství světa leží pouze 200 kilometrů od města Sendai, které bylo zemětřesením a následnou vlnou tsunami poničeno nejvíce. Daleko není ani poškozená jaderná elektrárna Fukušima, ze které uniká radiace. Velká cena Japonska silničních motocyklů musela být odložena druhý rok po sobě. Loni se na okruhu Motegi závodilo až v říjnu kvůli komplikacím s leteckou dopravou, které zavinil popel z islandské sopky Eyjafjallajökull.

V Japonsku už bylo kvůli následkům katastrofy zrušeno mistrovství světa v krasobruslení, jež mělo v Tokiu začít příští týden. Do odvolání se nehrají ani fotbalové či baseballové soutěže.

Elektrická energie je potřeba jinde než na stadionech

Právě fotbalové kluby se v úterý sešly na krizovém shromáždění a odložily zápasy první a druhé ligy, které byly naplánované na tento měsíc i začátek dubna. Původně si přitom myslely, že právě od dubna by mohla liga pokračovat. "Ale po přezkoumání situace nedokážeme říci, kdy soutěže znovu odstartují. Všechno se den o de dne zhoršuje a dohodli jsme se, že duben nepřipadá v žádném případě v úvahu," řekl šéf ligy Shigeru Ibata listu Kyodo News.   

Největší překážkou konání utkání je údajně nedostatek elektrické energie. "Ta je teď potřeba k jiným účelům než je pořádání fotbalových zápasů," přiznal Ibata s tím, že na mnoha stadionech v současnousti neteče ani voda. "Hráči z postižených oblastí proto nemohou pořádně trénovat," dodal.

V ohrožení jsou tak i přátelské zápasy japonského národního týmu, který měl hostit výběry Černé Hory a Nového Zélandu. Do Japonska měla počátkem června odletět i česká reprezentace na turnaj Kirin cup. Poslední události po zemětřesení ale program národního týmu možná změní. Pořadatelé ale zatím neoznámili, zda bude turnaj zrušen, nebo se odehraje v původním termínu.

Vedení české reprezentace je připraveno na obě varianty.  "Zpráva o událostech nás zasáhla, stejně jako každého, a je nám jasné, že pořadatelé nyní mají jiné starosti než fotbalový turnaj. Počkáme, jakým způsobem se bude situace vyvíjet a jaké zprávy k nám z Japonska později dorazí," řekl její mluvčí Jaroslav Kolář.

UEFA uctí památku obětí zemětřesení v Japonsku minutou ticha

Evropská fotbalová unie UEFA se rozhodla uctít památku obětí ničivého zemětřesení v Japonsku. Všem zápasům v Lize mistrů a Evropské lize v tomto týdnu proto bude předcházet minuta ticha. "Celá evropská fotbalová rodina se tento týden spojí a vyjádří hlubokou úctu a plnou podporu lidem v Japonsku. Věřím, že budou mít sílu na to, aby se vyrovnali s následky této tragédie," citovala agentura AP prezidenta UEFA Michela Platiniho. Minuta ticha bude předcházet čtyřem zápasům Ligy mistrů, osmi duelům Evropské ligy a také čtyřem čtvrtfinálovým utkáním Ligy mistrů fotbalistek. Počet obětí pátečního zemětřesní a následné cunami se odhaduje na deset tisíc lidí.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...