Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jen výš! Mladý tyčkařský král Duplantis nezná limity, může se dotknout hvězd

Armand Duplantis slaví překonání světového rekordu ve skoku o tyči - 617 cm. foto: ČTK/AP

PRAHA - Teprve dvacetiletý tyčkař Armand Duplantis je od soboty novým světovým rekordmanem, když v polské Toruni skočil na druhý pokus 617 centimetrů. A pro mladého Švéda by to nemusela být konečná.
  7:17

Když v roce 2014 překonal světový rekord fenomenální Francouz Renaud Lavillenie, povedlo se mu to stylově v ukrajinském Doněcku.

Z čestné lóže mu tleskal i Sergej Bubka, který mu poté šel pogratulovat osobně na plochu.

Švéd Armand Duplantis dostal od legendárního výškaře gratulaci „pouze“ na dálku, na mítinku v Polsku osobně přítomen nebyl.

„Mondo (přezdívka mladého tyčkaře) překonal světový rekord v Toruni. Fantastická práce. Upřímně gratuluji jemu i jeho rodičům,“ napsal na svůj Twitter muž, který světové maximum překonal hned 35krát (sedmnáctkrát venku, osmnáctkrát v hale).

Mimochodem, v tomto ohledu jsou mu nejblíže Američan Bob Seagren a Francouz Thierry Vigneron, kterým se to pod širým nebem povedlo... čtyřikrát.

Duplantis ale nemusí zůstat jen u jednoho historického zápisu.

Vždyť mu je stejně jako těmto zmíněným legendám při prvním zápisu pouze dvacet let. Na rozdíl od Lavillenieho, kterému bylo v Doněcku před šesti lety už sedmadvacet.

Dlouhé čekání na rekord má za sebou ale i Duplantis. Tedy ve svém vlastním světě.

„Po tomhle jsem toužil od tří let. Tenhle rok bude velký a tohle je výborný způsob, jak ho začít,“ zářil zázračný mladík po všech oslavách.

Armand Duplantis slaví překonání světového rekordu ve skoku o tyči - 617 cm.

Přehnané sebevědomí?

Nikoliv, „Mondo“ vzal tyč do ruky poprvé v sedmi letech a od té chvíle všechny své vrstevníky zdaleka převyšoval.

Ani zdaleka nekončí

Vedle seniorského světového rekordu mu patří také ten juniorský. Před dvěma lety se stal nejmladším evropským šampionem v technických disciplínách všech dob. Kontinentální titul navíc vyšperkoval výkonem 605 cm.

Světové rekordy ve skoku o tyči

  • První – 402 cm: Marc Wright (USA), 8. června 1912 v Cambridge
  • První Evropan – 494 cm: Pentti Nikula (Finsko), 22. června 1962 v Kauhavě (Finsko)
  • Poprvé pět metrů: Brian Sternberg (USA), 27. dubna 1963 ve Philadelphii
  • Poprvé v Československu – 585 cm: Sergej Bubka (SSSR), 26. května 1984 v Bratislavě (SVK)
  • Poprvé šest metrů: Sergej Bubka (SSSR), 13. července 1985 v Paříži.
  • Aktuální absolutní světový rekord – 617 cm: Armand Duplantis (Švédsko), 8. února 2020 (hala).
  • Aktuální světový rekord venku – 614 cm: Sergej Bubka (Ukrajina), 31. července 1994, Sestriere (Itálie).
  • Poznámka: Od roku 2000 Mezinárodní atletická federace (IAAF) nerozlišuje mezi venkovním a halovým světovým rekordem.
  • Klub šestimetrových skokanů o tyči: Duplantis, Renaud Lavillenie, Bubka, Steve Hooker, Sam Kendricks, Maxim Tarasov, Dmitrij MArkov, Brad Walker, Okkert Brits, Jeff Hartwig, Thiago Braz da Silva, Rodion Gataullin, Piotr Lisek, Igor Trandenkov, Timothy Mack, Björn Otto, Jevgenij Lukjanenko, Tim Lobinger, Jean Galfione, Danny Ecker, Shawnacy Barber, Toby Stevenson, Paul Burgess, Timur Morgunov.

Tehdy si vylepšil osobní maximum o dvanáct centimetrů.

Loni pak k evropskému titulu přidal i světové zlato, když jej na lepší zápis porazil Američan Sam Kendricks. Zklamání?

Možná trochu, navenek ale ukázal velkou vyzrálost. „Potřebuji podobná měření sil. Potřebuji s těmito chlapy soupeřit, abych získával zkušenosti a mohl je porážet,“ pronesl poté s úsměvem.

Své zkušenosti potvrzuje už začátku halové sezony, své maximum pod střechou si v sobotu vylepšil za toto období o 25 centimetrů. Už minulé úterý v Düsseldorfu se v ní poprvé přenesl přes šest metrů a nechal si postavit na stojany 617 cm. Nyní může cílit na další úspěchy. Je jasné, že by rád sebral Bubkovi i venkovní rekord (614 cm), zároveň bude patřit mezi favority olympiády v Tokiu.

Jak trefně poznamenal NY Times, moc dobře věděl on i jeho tatínek, trenér a manažer Greg, proč si vybrali švédské, nikoliv americké občanství. Duplantisův otec je totiž Američan, maminka Helena je bývalá švédská sedmibojařka a volejbalistka. Sám Armand se pak narodil za velkou louží, v Lafayette v Louisianě.

A zatímco v Evropě často o nominaci na olympiádu rozhodují výkony ze sezony, v USA je klíčová americká kvalifikace, ve které už si pár favoritů zuby vylámalo, namátkou desetibojař Dan O’Brien před OH 1992, byť v té době byl úřadujícím mistrem světa.

„Ano, vzadu v hlavě jsme měli při rozhodování i tuto skutečnost,“ přiznal s odstupem času Greg Duplantis.

Udělali dobře, o Tokio by mohl přijít jen vinou zranění. V opačném případě se s ohledem na svůj talent i formu může v dalších měsících řídit třeba i Bubkovým přáním: „Je skvělé, že má atletika takového sportovce. Hodně štěstí. Jdi výš!“