Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dostal 43 es, přesto Veselý dlouhána udolal: Zapracoval jsem na returnu

US Open

  11:13
NEW YORK (Od našeho zpravodaje) - Český tenistka Jiří Veselý zaskočil na newyorském US Open nasazeného Chorvata Iva Karloviče, jehož zdolal ho po pětisetové bitvě 7:6, 3:6, 3:6, 6:2 a 7:6 a chválil se: „Hrál jsem trpělivě.“

Tenista Jiří Veselý se natahuje po míčku. foto: ČTK/AP

Jiří, jak se hrálo v odpoledním vedru a navíc za vysoké vlhkosti vzduchu?
Určitě se nejednalo o lehké utkání, ale nedocházelo v něm k žádným dlouhým výměnám, což mi pomohlo šetřit energii. V některých gamech jsem se vůbec nedostal do hry, jen se stavěl na příjem podání. Chybí vám pak rytmus. Na druhou stranu jsem nebyl favoritem ani pod tlakem, a jsem moc rád, že se mi ten zápas povedl dotáhnout do vítězného konce.

Největší překvapení US Open. Cetkovská porazila loňskou finalistku Wozniackou

S výborným výsledkem i s bojovným výkonem musíte být spokojený.
Do utkání jsem nastupoval s tím, že čím déle budeme hrát, tím větší to bude výhoda pro mne. Přeci jen Ivo není už žádný mladík. V prvním setu jsem výborně sehrál tiebreak, ale ve druhém jsem si zbytečně prohrál podání, v němž jsem se dopustil dvou dvojchyb, V pátém setu jsem cítil, že jsem lepší, ale Ivo se vždy zachránil nějakým tím esem. Hodně mi pomáhal můj servis, zejména v kritických chvílích zápasu jsem dobře servíroval.

Karlovič dosáhl 43 es, jak lze tomu čelit?
Člověk musí být velmi soustředěný a trpělivý. Už jsem s ním hrál dvakrát, tak jsem věděl do čeho jdu. Počítal jsem s tím, že bude sázet esa, i když jsem netušil, že jich bude tolik. V utkání jich dosáhl 43, což je velké číslo. Nelze se na to nějak speciálně připravovat, jen pracovat na returnu, který musíte vrátit i trochu pod síť a pod nohy, aby neměl soupeř ani lehký volej. Musíte být trpělivý a čekat na ten game, v němž bude Karlovič občas servis kazit a bude podávat i druhé podání, a pak toho využít.

V závěru rozhodujícího tiebreaku jste si dokázal obdivuhodně udržet nervy v klidu...
No možná to tak vypadalo., ale když jsem podával za stavu 6:4 v tiebreaku, tak mne tekly trochu nervy, a proto jsem si musel před podáním poodstoupit a znovu se nadechnout, než jsem začal servírovat.

Tenista Jiří Veselý se natahuje po míčku.
Servis jako velká zbraň. Ivo Karlovič nastřílel Veselému 43 es.

V dalším kole vás čeká další ranař, domácí John Isner. Jak si na sobotní zápas věříte? Budete zřejmě hrát na velkém dvorci a soupeře budou povzbuzovat i domácí diváci.
Bude se jednat určitě o silnějšího soupeře. John nejen dobře podává, ale také má silnější a kvalitnější forhend. Dobře se také pohybuje. Já se budu muset zaměřit na můj servis a trpělivost.

Sezona asi zatím neprobíhá podle vašich představ, dodá Vám toto dramatické vítězství a postup do 3. kola na grandslamu potřebné sebevědomí?
Máte pravdu, sezonu nemám nejvydařenější. Uhraji tu a tam jedno kolo, což mne neuspokojuje. Už bych rád také něco uhrál. Očekávám od sebe hodně, ale to, že se občas probojuji do druhého kola a pohybuji se v první padesátce, mi už nestačí.

Už jste stihl něco vidět něco vidět v New Yorku?
Mám zde s sebou i přítelkyni, což mi pomáhá na tenis nemyslet 24 hodin denně a odreagovat se trochu od něj. Občas řešíme i její záležitosti a další věci mimo tenis. Moc jsme zatím toho nestihli, ale na hlavní památky vyrazíme až po turnaji.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!