Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Největší překvapení US Open. Cetkovská porazila loňskou finalistku Wozniackou

US Open

  7:36
NEW YORK - Tenistka Petra Cetkovská se postarala o největší překvapení letošního US Open. Češka odvrátila v bitvě za umělého osvětlení na centrkurtu Arthura Ashe ve 2. kole s Dánkou Caroline Wozniackou čtyři mečboly a loňskou finalistku a čtvrtou nasazenou porazila 6:4, 5:7 a 7:6.

Tenistka Petra Cetkovská po výhře nad Wozniackou. foto: Reuters

Ve čtvrtek v New Yorku uspěli i Petra Kvitová, která porazila Američanku Nicole Gibbsovou 6:3 a 6:4, a šestý nasazený Tomáš Berdych, ten zdolal Rakušana Jürgena Melzera 7:6, 6:1 a 6:3. Lukáš Rosol se s posledním grandslamem sezony rozloučil po prohře s Philippem Kohlschreiberem z Německa 6:7, 2:6 a 2:6.

Kvitová i Strýcová prošly na US Open do třetího kola, Rosol vypadl

Třicetiletá Cetkovská mířila za senzací od prvních míčů. Wozniackou tlačila, byla aktivnější a Dánka se za základní čarou většinou bránila. Po zisku prvního setu vedla Cetkovská ve druhém 3:0 a za stavu 4:2 nevyužila dva brejkboly na 5:2. Jakoby se možnosti překvapení zalekala, začala chybovat a druhý set ztratila.

V rozhodující sadě odvrátila za stavu 4:5 první mečbol smečí. Další tři smazala o dvě hry později a vždy po odvážné hře a vítězném úderu, kterých měla v utkání celkem 61. V tie-breaku Cetkovská dominovala a povolila Dánce jen jeden bod.

„Je to skvělé, neskutečné,“ nemohla Cetkovská skoro mluvit dojetím při rozhovoru na kurtu. „Byla jsem šťastná, že sem na turnaj vůbec můžu přijet a tohle je něco úplně neuvěřitelného. Při mečbolech jsem si říkala, že to nemůžu pustit.“ Hrát ještě bude Petra Cetkovská, která nastoupí proti čtvrté nasazené Caroline Wozniacké z Dánska v posledním utkání dne na centrkurtu Arthura Ashe.

Kvitová přišla na kurt Louise Armstronga se zavázaným pravým stehenním svalem, ale duel s Gibbsovou (117. WTA) zvládla bez problémů. Nečelila žádnému brejkbolu a se zaťatou pěstí po výhře běžela k síti po hodině a deseti minutách.

„Byla jsem spokojenější se svým servisem než v prvním utkání. Myslím, že to byl celkově solidní zápas. Byl to standard,“ hodnotila Kvitová. „První kola nejsou jednoduchý. S touhle jsem hrála před třemi lety v New Havenu a tušila jsem, co od ní čekat. Opravdu se dobře hýbala a jsem ráda, že jsem to moc neuspěchala a čekala na příležitost, která přišla a je super, že jsem dál,“ uvedla Kvitová.

Nyní se Kvitová poprvé od roku 2012 a potřetí na US Open pokusí projít do osmifinále. Její soupeřkou bude Slovenka Anna Karolina Schmiedlová.

Berdychův zápas s Melzerem měl téměř totožný průběh jako letos na Australian Open. Český tenista vyhrál v tie-breaku vyrovnaný první set a ve zbytku duelu dominoval. „Bylo to dobrý utkání od začátku do konce. Odvrátil jsem v prvním setu pár brejkbolů a pak jsem měl zápas pod kontrolou,“ řekl český hráč. Jeho dalším soupeřem bude jednatřicátý nasazený Guillermo García-López ze Španělska.

Hrozbu vyřazení odvrátil Brit Andy Murray. Třetí nasazený a vítěz turnaje z roku 2012, kdy ho vedl Ivan Lendl, už prohrával s Francouzem Adrianem Mannarinem 0:2 na sety, ale nakonec vyhrál v pěti setech 5:7, 4:6, 6:1, 6:3 a 6:1.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!