Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jubilejní slavný závod Velká pardubická je tu. Favoritem je i s novým žokejem Theophilos

Závěrečný souboj v cílové rovince. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Praha - Hnědák Theophilos bude obhajovat loňské vítězství ve Velké pardubické z pozice největšího favorita. Jubilejní 130. ročník slavného překážkového dostihu se v neděli uskuteční, ale kvůli pandemii koronaviru se poběží před prázdnými tribunami a s dotací sníženou z pěti milionů korun na tři.
  10:02

Theophilos bude mít nového žokeje. Loni vyhrál s Josefem Bartošem, ale ten se kvůli zraněnému kolenu do jeho sedla letos nevyhoupne. Šanci od trenéra Josefa Váni staršího dostane Jan Odložil. I tak je Theophilos největším sázkovým favoritem v konkurenci osmnácti koní. Závod odstartuje v 16:40.

„Udělám všechno, abychom dosáhli na co nejlepší výsledek,“ řekl Odložil médiím po oznámení, že pojede Theophilose. „Je to skromný, normální kluk. V dostihu je ale průbojný,“ řekl deníku Sport o Odložilovi Váňa, kterému nevyšla touha angažovat anglického žokeje Jamese Reveleye.

K soupeřům Theophilose má patřit zkušený dvanáctiletý Hegnus, předloni druhý. „Je v dobré formě, věk na něm není vidět. Má na to, aby míchal kartami vysoko,“ řekl trenér Radek Holčák. Hegnuse kurzem provede Slovák Lukáš Matuský.

O vítězství mají bojovat také Lodgian Whistle, Sottovento a předloňský vítěz Tzigane du Berlais s pětinásobným králem dostihu žokejem Janem Faltejskem. Na startu budou i další dva vítězové No Time To Lose (2017) a Ribelino (2015).

Vítězové Velké pardubické Theophilos s žokejem Josefem Bartošem.
13. ŘÍJNA: THEOPHILOS OPANOVAL VELKOU PARDUBICKOU. Už po 129. hostily Pardubice...

Titul naposledy obhájila Orphee des Blins, která v roce 2014 uzavřela hattrick. Od té doby se vítězové střídají. „Je to absencí osobnosti, není nikdo výjimečný a o tolik lepší než ostatní,“ uvedl Bartoš v rozhovoru pro server jezdci.cz.

V hledišti většinou Velkou pardubickou sleduje přes dvacet tisíc diváků. Letos budou ochozy kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 prázdné. „Jezdce čeká smutný dostih,“ řekla pro fitmin.cz Martina Růžičková, která jako poslední žena dokončila dostih před šesti lety a v roce 2016 v roli trenérky připravila vítězného Charme Looka.

„Burácení, koření dostihů, bude chybět všem koním, aby podali lepší výkon než třeba v kvalifikaci. Vítězovi to ani nebudu závidět,“ konstatoval Bartoš.

Osmou ženou na startu v historii Velké pardubické bude Veronika Škvařilová-Řezáčová v sedle outsidera All Scatera. Zvítězit dokázala jen Lata Brandisová s Normou v roce 1937.

Celkem se v rámci mítinku uskuteční deset dostihů. V 10:00 je v plánu zjednodušený zahajovací ceremoniál s hymnou a požehnáním faráře Zbigniewa Czendlika v cílové rovině. První dostih odstartuje v 10:30 a přímý přenos odvysílá Česká televize.

Startovní listina 130. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou (6900 m, dotace tři miliony korun):

1. All Scater (Veronika Škvařilová-Řezáčová, stáj Řezáčová-Mikule), 2. Lodgian Whistle, ž. Jaroslav Myška, Stáj Jeso), 3. Hegnus (ž. Lukáš Matuský/SR, Ševců), 4. Bugsie Malone (Adam Čmiel, AGA-Vlachovice), 5. Catch Life (ž. Niklas Lovén/Švéd., Viktorie-UH), 6. Casper (ž. Sertaš Ferhanov/Bulh., DS Pegas), 7. Mazhilis (ž. Jiří Kousek, Köi Dent), 8. Sottovento (ž. Jan Kratochvíl, Statek Chyše-Váňa), 9. Dulcar De Sivola (Josef Borč, DiJana Dobšice), 10. Stretton (ž. Marek Stromský, Nýznerov), 11. Mahony (ž. Hakim Tabet/Fr., Quartis-Zámecký Vrch), 12. Ribelino (ž. Thomas Boyer/Fr., Lokotrans), 13. Vandual (ž. Romain Julliot/Fr., Vadual/SR), 14. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov), 15. Theophilos (ž. Jan Odložil, Dostihový klub iSport-Váňa), 16. No Time To Lose (Jakub Kocman, DS Paragan), 17. Tzigane du Berlais (ž. Jan Faltejsek, Dr. Charvát), 18. Talent (ž. Martin Liška, DS Kabelkovi).

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...