Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kauza Kubina: svaz zařadil zpátečku

Sport

  20:17
PRAHA - Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje na svém dnešním zasedání definitivně zbavil Pavla Kubinu zákazu startu na reprezentačních akcích.

Obránce Pavel Kubina v reprezentačním dresu foto: Lidové noviny

Zákaz obránci hrozil v případě, že neurovná spor s vedením extraligy, které mu za nepodložené obvinění rozhodčího Petra Boliny z ovlivnění zápasu uložilo pokutu 200 tisíc korun.

Kubina odmítal zaplatit, proto se Asociace profesionálních klubů obrátila o pomoc na výkonný výbor svazu. Ten nejdřív rozhodl, že jeden z nejlepších českých obránců nepojede na olympiádu v Turíně, když spor neurovná. Dnes ale svou pohrůžku s konečnou platností odvolal.

"Pavel Kubina bude moci jet na všechny reprezentační akce, na které bude nominován," tlumočil oficiální stanovisko výboru generální sekretář svazu Martin Urban.

Pokuta jen poloviční
Rozhodnutí schválila drtivá většina členů výboru. Přitom jeden z jeho členů Pavel Halas, který je zároveň předsedou komise rozhodčích, proti němu ostře protestoval. "Tím je pro nás případ Kubina uzavřen a nechceme jej už více medializovat," řekl Urban. Uvedl, že hokejová generalita chtěla, aby na vrcholné akci mohl jet český výběr v co nejsilnějším složení. "Už s přihlédnutím na to, co se přihodilo Jirkovi Fischerovi," zmínil Urban případ obránce, jehož na hry nepustí zrádné problémy se srdcem.

Výbor dále doporučil APK, aby snížila pokutu pro hráče na polovinu. Na tom se během zámořské mise dohodl Kubina s manažerem reprezentace a místopředsedou svazu Zbyňkem Kusým a poté podepsal olympijskou smlouvu.

Zadák Tampy Bay byl vedle finančního postihu potrestán i zákazem startu v patnácti extraligových zápasech za poškozování dobrého jména soutěže. Toho se dopustil obviněním Boliny z ovlivnění zápasu semifinále play off mezi Vítkovicemi a Zlínem. Namítat něco proti zápasovému distanci podle Urbana není v kompetenci výboru. Ředitel soutěže Stanislav Šulc rozhodnutí respektoval. "Já k tomu nemám, co dodat. Takové rozhodnutí je plně v kompetenci výboru," řekl Šulc.

Před pár dny tak smířlivý nebyl. "Tehdy to bylo něco jiného. Výbor měl tendenci rozhodovat o snížení pokuty sám. To, že nám jej doporučil, je z jeho strany v pořádku," dodal.

Valná hromada APK bude o snížení pokuty jednat na svém zasedání 5. ledna. Výkonný výbor se dnes dále dohodl na tom, že nominaci na olympiádu zveřejní 22. prosince prostřednictvím Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...