Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Když si Američany podmaní Rus: Medveděv častoval fandy prostředníčkem, nakonec si je získal

Daniil Medveděv zaujal nejen výborným tenisem. Finalista US Open během tohoto roku ukázal i několik kontroverzních gest. foto: Reuters

Praha/New York - Ruský tenista Daniil Medveděv sice ve finále US Open podlehl v pěti setech španělskému favoritovi Rafaelu Nadalovi, příliš ale smutnit nemusel. Vybojoval si totiž respekt a přízeň fanoušků nejen na obřím Arthur Ashe Stadium.
  8:03

Jen těžko by mohl filmový scenárista vymyslet lepší příběh. Příběh, který navíc neskončil tak úplně kýčovitě. Ruský tenista Daniil Medveděv totiž nakonec grandslamový vavřín na US Open nevybojoval, když v nádherném finále padl v pěti setech (5:7, 3:6, 7:5, 6:4 a 4:6) se Španělem Rafaelem Nadalem.

Jenže právě epická bitva o titul na největším čistě tenisovém kolbišti světa nemohla lépe demonstrovat vztah třiadvacetiletého čahouna s newyorským publikem.

Předchozích šest setkání s ním ho stálo na pokutách 19 tisíc dolarů (skoro půl milionu korun), když ho mimo jiné v zápase s jiným Španělem Felicianem Lopézem počastoval zdviženým prostředníčkem.

Následně v rozhovoru na kurtu sarkasticky a s potutelným úsměvem na rtech pronesl: „Především chci říct, že vám všem děkuji. Vaše energie mi přinesla triumf. Kdybyste tu nebyli, nejspíše bych prohrál.“

Troll. Tak byl následně označen fanoušky na sociálních sítích nebo v článku na webu britské televize BBC. „Chtěl bych ještě něco říct o vás všech, lidi. V průběhu turnaje jsem řekl něco, co jsem říct neměl, řekl jsem to nevhodně, špatně. Ale opravdu díky vám jsem tady,“ zaznělo z úst Medveděva po finálové porážce s Nadalem. Se širokým a tentokrát upřímným úsměvem na tváři, které fanoušci neocenili bučením jako o týden dříve, ale ohlušujícím potleskem.

Poté ještě dodal omluvu: „Chápu, proč jste na mne bučeli. Nikdy jsem neříkal, že jste k tomu neměli důvod. Ukázal jsem, že jsem jen člověk. A opravdu vám ze srdce děkuji.“

Daniil Medveděv zaujal nejen výborným tenisem. Finalista US Open během tohoto...
Daniil Medvedev v rozepři s rozhodčím

Ocenil tak mimo jiné i fakt, že zatímco při nástupu na kurt se dočkal onoho bučení, od třetího setu se stále častěji celou arénou Arthura Ashe ozývalo mezi výměnami hromové „Medveděv, Medveděv“. Ano, publikum prošpikované celebritami v čele s herci Michaelem Douglasem, jeho chotí Catherine Zeta-Jonesovou, Melem Gibsonem nebo čerstvě zasnoubenou exlyžařkou Lindsey Vonnovou si přálo především delší zápas. Ne jen třísetou demolici. Ale Rus si je postupně jednoduše získal.

Bojovností i neskutečným citem pro míček, díky kterému dokázal odolávat rozjeté španělské lokomotivě. Na dva sety ji pak zastavit a téměř vykolejit. Nakonec se sice prvním vítězem US Open po 70 letech, který otočil zápasu z 0:2 na sety, nestal, přesto po víkendu málokdo pochybuje o tom, že jednou na grandslamu uspěje.

„Máš před sebou ještě hodně úspěchů na turnajích velké čtyřky,“ poklonil se mu sám třiatřicetiletý Španěl, pro kterého to byl 19. titul na jednom ze čtyř největších podniků sezony.

I na něj udělal Medveděv dojem. „Byl to epický zápas,“ řekl Nadal, který jej před měsícem ve finále v Montrealu vyprášil výsledkem 6:3 a 6:0. Rus ještě předtím prohrál i finále ve Washingtonu s australským bouřlivákem Nickem Kyrgiosem (6:7, 6:7).

Jenže generálku na US Open v Cincinnati už ovládl, když v semifinále zdolal i Djokoviče. A nyní sahal po dalším skalpu člena „velké trojky“.

Zatím marně, je ale možné, že právě Daniil Medveděv, čerstvě už světová čtyřka, je tím tolik vzývaným nástupcem těchto tří králů tenisu.

Minimálně americké fanoušky už na své straně má.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....