Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kolocovy dcery omluvu od Lopraise nepřijaly. Nejsme jen kusy masa, vzkazují

Sport

  5:00
Dakar je sám o sobě náročný a někteří jezdci zapomínají hlídat, co vypouštějí do světa. Jedno takové faux pas se stalo českému závodníkovi Aleši Lopraisovi, který zveřejnil video, na kterém sexisticky a rasisticky označoval teprve šestnáctileté dcery dalšího českého závodníka Martina Koloce. Dvojčata se ale ozvala zpátky.

Šestnáctiletá dvojčata Alyyah a Yasmeen mají maminku ze Seychel, díky které mají nejen netradiční jména, ale i tmavší odstín pleti. Momentálně pobývají v Saudské Arábii se svým otcem Martinem Kolocem, který válčil na Dakaru a dívky tam jsou v rolích novinářek. Jednou by se ale rády zúčastnily i jako závodnice.

Jenže si jich všiml i další z českých závodníků, Aleš Loprais a jeho nehezké hlášky se (prý) nechtíc objevily i na sociálních sítích. „Mně už potřetí stojí ocas... Hele, černoška z Roudnice jde vpravo,“ hlásil svému týmu. A nezůstalo jen u toho. „No jedna je docela plochá a sjízdná, ta druhá ne,“ okomentoval mechanik Pokora.

Dcery Martina Koloce omluvu nepřijaly
Dcery Martina Koloce omluvu nepřijaly

Video spatřil i otec obou dívek a pořádně ho naštvalo. „Honí si sledovanost sexuálními narážkami na děti, které zná od malička. Přijde mi to svým způsobem trochu úchylné,“ zlobil se v rozhovoru pro Nova Sport.

Loprais se za svá slova následně omluvil, prý nikoho nechtěl urazit. Jenže se svým pohledem přispěchaly i samy Kolocovy dcery, které jeho slova urazily. „Fakt, že stále žijeme ve světě, kde je na mladé ženy pohlíženo pouze jako na sexuální objekty a nikoli na plnohodnotné lidské bytosti, nám byl připomenut v místě, kde bychom si to přály nejméně. Na Dakar Rally,“ napsaly na svou facebookovou stránku.

Lopraisovy hlášky se jich prý dotkly. „Přijely jsme se na Dakar Rally podívat, co nás čeká. Chceme závodit, chceme férově soupeřit a chceme se zlepšovat a učit. Kromě zkušeností jsme si ale odnesly i pocit, že na nás někteří závodníci mohou koukat jako na pouhé ‚kusy masa!‘ Před Lopraisovým komentářem nás neuchránilo ani to, že jsme nezletilé,“ vzkázaly mu.

A dodaly: „Takové chování nemá své místo nejen na profesionální události jako je Dakar Rallye, ale kdekoli ve společnosti. Je to ubohé, nízké a ponižující.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!