Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Tenisoví mocipáni, potlačte své ego. Ze dvou reprezentačních akcí udělejte superturnaj

Španělé slaví zisk Davis Cupu foto: Reuters

Praha - Aktuálně patnáctý tenista světa Denis Shapovalov se pozastavil nad tím, proč se krátce po sobě hrají finálový turnaj Davisova poháru a nový ATP Cup, který bez české účasti už zítra otevře novou sezonu. Kanaďan vyzval funkcionáře, aby obě podobné týmové soutěže sloučili.
  8:28

Chystané obnovení Světového poháru družstev pod názvem ATP Cup vytlačilo tradiční podnik smíšených družstev Hopmanův pohár, který se na začátku loňského roku u protinožců odehrál naposledy.

„Bylo by skvělé mít jen jedno mistrovství světa,“ ohradil se dvacetiletý Kanaďan v Brisbane, kde se ATP Cup koná. „Před měsícem jsme hráli jeden šampionát a teď jsme přijeli na druhý. Je to divné. Snad se dohodnou,“ dodal Shapovalov. V minulosti se podobně vyjádřil i Novak Djokovič, který je v ATP předsedou hráčské rady.

ATP Cup je na tenisovém okruhu novinkou, poprvé se představí od 3. ledna v Austrálii. Hrát ho bude 24 mužských týmů v šesti skupinách, mezi přihlášenými jsou i hvězdní Djokovič, Rafael Nadal či Alexander Zverev – známý to kritik Davis Cupu. Každý zápas tvoří dvě dvouhry a čtyřhra, vítězové skupin a nejlepší dvě mužstva z druhých míst postoupí do vyřazovacích bojů. Ano, je to opravdu hodně podobné formátu zaběhnutého Davis Cupu, přičemž obě akce dělí pouze měsíc a půl.

Problémem je rozdílnost vlastnických struktur. Zatímco Davisův pohár řídí Mezinárodní tenisová federace (ITF) a financuje investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, konkurenční podnik je myšlenkou Asociace tenisových profesionálů (ATP). Podobné jsou i prémie: v ATP Cupu si týmy rozdělí 15 milionů dolarů, v Davis Cupu 18 milionů a dalších devět získají národní svazy.

Co takhle vyslyšet slova tenistů, nechat ustoupit své ego a udělat co nejdůstojnější jednotný turnaj reprezentací, který nebude hráče a diváky rozdělovat napůl?

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.