Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Koukalová dříve reprezentaci kritizovala, nyní ji hájí. ‚Jsme lidi, ne stroje‘

Sport

  9:42
PRAHA - Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová hájí nepovedené výsledky české reprezentace na v neděli skončeném mistrovství světa. Podle ní je hranice mezi úspěchem a neúspěchem stejně tenká, jako ta mezi uznáním a zatracením.

Gabriela Koukalová. foto:  David Neff, MAFRA

KOMENTÁŘ: Zbytečná slova Gabriely Koukalové. Co jimi sledovala?

Nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo ve štafetě mužů, i přesto to bylo v podání české výpravy nejhorší mistrovství od roku 2011, kdy začal výkonnostní vzestup. „Musíme se podívat pravdě do očí a přiznat si, že nám to nejde,“ uvedl šéf svazu Jiří Hamza.

Tápání vidí i bývalá hvězda českého výběru Gabriela Koukalová. „Letošní mistrovství světa v biatlonu se našim biatlonistům nevydařilo tak, jak by si fanoušci, ale především závodníci sami představovali. Nikdo ale nevidí to brutální úsilí, které tomu všichni včetně realizačního týmu věnovali,“ hájí výpravu na Facebooku dvojnásobná stříbrná medailistka z olympiády.

Sama má na šampionáty skvělé vzpomínky, drží bilanci dvou zlatých, dvou stříbrných a dvou bronzových medailí. I proto ví, že přízeň diváků je přelétavá. „Je krásné, když slaví fanoušci společně se sportovci úspěchy. Je ale důležité přijmout společně i neúspěchy. To je sport a my všichni jsme prostě lidi a ne stroje,“ radí Koukalová.

Třicetiletá sportovkyně si v loňském roce udělala právě mezi biatlonisty řadu nepřátel, protože ve své knize Jiná otevřeně popsala vztahy v reprezentaci. „Navenek možná vypadáme jako dobrá parta. Když se sportovkyním ze stejné země daří, nějak automaticky se předpokládá, že jsou kamarádky. Lidi si pak myslí, jakou máme na závodech pohodu,“ kritizovala Koukalová. Nyní ale nastolila smířlivý tón.

Gabriela Koukalová na Sportovci roku 2018 se sluchově postiženým tenistou...
Gabriela Koukalová se svoji knihou.

Ostatně na závěr svého pondělního facebookového příspěvku si vzpomněla na heslo legendárního Emila Zátopka. „Když nemůžeš, tak přidej! Platí to ve sportu i v životě,“ dodala.

Autor: