Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Po krátkém programu na MS vede Hendrickxová, Březinová vypadla

Eliška Březinová při krátkém programu na mistrovství světa. foto: Profimedia.cz

Evropská krasobruslařská šampionka Loena Hendrickxová je po krátkém programu v čele mistrovství světa. Medailistka z posledních dvou světových šampionátů si v Montrealu vylepšila osobní rekord na 76,98 bodu a bude útočit na první světový titul. Naopak dvojnásobná mistryně světa Kaori Sakamotová z Japonska je po velké chybě průběžně až čtvrtá. Česká krasobruslařka Eliška Březinová sice předvedla nejlepší krátký program v sezoně, ale obsadila 28. příčku a do volných jízd nepostoupila.
  9:21

Březinová se podesáté dostala do nominace pro mistrovství světa, protože na rozdíl od republikové šampionky a účastnice ME Barbory Vránkové splnila technické požadavky mezinárodní federace ISU. V krátkém programu se vyhnula pádu, jenže měla nejisté výjezdy u všech tří skokových prvků - kombinace dvou trojitých toeloopů, trojitého lutzu i dvojitého axelu.

„Zabalila jsem všechny skoky, i když výjezdy úplně nevyšly a u každého skoku byla nějaká chybička. Jsem ale ráda, že jsem do všeho šla naplno a že tam nebyla nějaká velká chyba typu proskočený skok nebo úplně pokažená pirueta. Svůj program hodnotím docela kladně,“ uvedla Březinová v tiskové zprávě českého svazu.

Eliška Březinová při krátkém programu na mistrovství světa.

Osmadvacetiletá Češka se sice poprvé v sezoně dostala v krátkém programu přes 50 bodů, ale známka 50,90 bodu byla více než třináct bodů pod jejím osobním rekordem z olympijských her v Pekingu 2022. Březinová porazila sedm soupeřek. Potřetí za sebou skončila na MS před branami volných jízd, tentokrát ji od postupu do finálové čtyřiadvacítky dělily zhruba tři body.

„Myslím si, že se mi to povedlo a že ten desátý start na mistrovství světa v mých osmadvaceti zas tak špatný nebyl. Snažila jsem se užít si to, víc takových kulatých jubileí už mít nebudu,“ řekla Březinová.

Belgičanka Hendrickxová potvrdila roli spolufavoritky a předvedla energické vystoupení s nejobtížnějšími prvky, které krasobruslařky aktuálně zařazují. Před pátečními volnými jízdami si vypracovala náskok tří a čtvrt bodu před Američankou Isabeau Levitovou. Předloňská juniorská mistryně světa může po loňském čtvrtém místě poprvé získat medaili i na světovém šampionátu dospělých. Ve vyrovnané soutěži to ale nebude mít snadné. Korejka I He-in na ni ztrácí zanedbatelných 18 setin bodu, Japonka Sakamotová je o dalších 26 setin zpět.

Belgická krasobruslařka Loena Hendrickxová.

Sakamotové se třetí světový titul za sebou vzdálil po velkém zaváhání při trojitém lutzu. Zejména kvůli nižším bodů za techniku nabrala na Hendrickxovou ztrátu 3,69 bodu.

Pokusí se ji smazat v pátek, kdy volné jízdy žen odstartují ve 23:00 SEČ.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu:

Ženy - po krátkém programu: 1. Hendrickxová (Belg.) 76,98, 2. Levitová (USA) 73,73, 3. I He-in (Korea) 73,55, 4. Sakamotová (Jap.) 73,29, 5. Jo Jong 67,37, 6. Kim Če-jon (obě Korea) 66,91, ...28. Březinová (ČR) 50,90 - nepostoupila do volných jízd.

Sportovní dvojice - po krátkém programu: 1. Stellatová-Dudeková, Deschamps (Kan.) 77,48, 2. Miuraová, Kihara (Jap.) 73,53, 3. Contiová, Macii (It.) 72,88, 4. Haseová, Volodin (Něm.) 72,10, 5. Meťolkinová, Berulava (Gruz.) 72,02, 6. Pavlovová, Sviatchenko (Maď.) 68,01, ...24. Simioliová, Zarbo (ČR) 46,84 - nepostoupili do volných jízd.

Autoři: ,