Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zimovjanová skončila v Austrálii jedenáctá, životní výkon předvedl Martin

Tereza Ziimovjanová. foto: Profimedia.cz

Triatlonistka Tereza Zimovjanová skončila na Světovém poháru v Austrálii jedenáctá a získala cenné body do olympijské kvalifikace, která se uzavře za pět týdnů. Na vítěznou Švédku Tildu Manssonovou ztratila v deštivém závodu 36 sekund. Český reprezentant David Martin ve Wollongongu, který byl dějištěm poprvé, obsadil životní 18. místo.
  11:53

Po 750 metrech plavání ve vlnách Pacifiku šla Zimovjanová z vody jako pátá a díky povedenému depu nasedala na kolo jako třetí. Dostala se do vedoucí šestičlenné skupiny, které v prvním z pěti kopcovitých okruhů dokonce ujížděla. Větší náskok si ale nevypracovala a brzo ji dojel početný balík.

Po 20 kilometrech deštivé a větrné cyklistiky přijela Zimovjanová do druhého depa ve skupině 26 triatlonistek. Při pětikilometrovém běhu se zformoval vepředu šestičlenný únik, který měla česká reprezentantka na dohled, ale tempo neudržela a v cíli byla těsně za elitní desítkou.

„S plaváním jsem hodně spokojená. V zimě jsem se na něj v tréninku zaměřila a dnes to bylo konečně vidět,“ řekla v tiskové zprávě Zimovjanová, jejímž maximem v SP je loňský bronz z Koreji. „Na kole jsem se možná vyšťavila víc, než bych měla. Na běhu jsem pak měla trochu potíže, ale vzhledem k dalším závodům výkon hodnotím kladně a jsem s ním docela spokojená. Je to začátek sezony, kdy já závodit neumím, takže to beru jako krok správným směrem,“ dodala.

Martin se také dlouho držel v popředí, po plavání byl sedmý a po cyklistické části měl v depu půlminutový náskok na zbytek pole. V běhu se však propadl na konečnou 18. pozici. Za domácím vítězem Lukem Willianem zaostal o minutu a půl.

Další závod hostí za týden Čína. Olympijská kvalifikace se uzavře 27. května.

SP v triatlonu v Wollongongu (Austrálie)

Muži: 1. Willian (Austr.) 52:52, 2. Riddle (JAR), 3. Moya (Chile) oba -23, ...18. Martin (ČR) -1:34
Ženy: 1. Manssonová (Švéd.) 1:00:40, 2. Velásquezová Sotová (Kol.), 3. Thorpeová (N. Zél.) obě -1, ...11. Zimovjanová (ČR) -36

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...