Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Federer udolal Nadala a zahraje si finále Wimbledonu s Djokovičem. Tam bude hrát i Strýcová

Sport

  15:50aktualizováno  21:02
LONDÝN - Nejvýše nasazený obhájce titulu Novak Djokovič a wimbledonský rekordman Roger Federer se utkají v nedělním finále dvouhry v All England Clubu. Druhý nasazený Roger Federer postoupil v Londýně do finále podvanácté a bude usilovat o devátý titul, kterým by opět vylepšil vlastní rekord.

Roger Federer se raduje z postupu do finále Wimbledonu přes Rafaela Nadala. foto: ČTK/AP

Fanoušci na Wimbledonu se po 11 letech dočkali. Nadal se utká v souboji dvou nejlepších hráčů historie s Federerem

Djokovič bude při šesté finálové účasti bojovat o pátou trofej. Spolu se o wimbledonský titul utkají potřetí, obě předchozí finále vyhrál Djokovič.

Sedmatřicetiletý Federer zdolal v duelu dlouholetých rivalů Španěla Rafaela Nadala 7:6, 1:6, 6:3, 6:4 a načal druhou stovku vítězných zápasů v All England Clubu. 

Ve finále bude útočit na rekordní 21. grandslamovou trofej. Djokovič, který zdolal Roberta Bautistu ze Španělska 6:2, 4:6, 6:3, 6:2, jich má ve sbírce patnáct.

Rafael Nadal na svého soupeře nestačil

Federer s Nadalem proti sobě na trávě ve Wimbledonu nastoupili naposledy v roce 2008, kdy v památném pětisetovém finále triumfoval Španěl. 

Páteční 40. vzájemný duel pro sebe po více než tříhodinové bitvě získal Federer a bilanci snížil na 16:24.

Vyrovnaný úvodní set získal Švýcar v tie-breaku 7:3, ve druhém mu ale zcela odešlo podání a Nadal hladce vyrovnal. Do třetí sady už ale Federer vstoupil opět suverénně a díky rychlým brejkům získal další dvě sady.

Nadal kladl tuhý odpor především v závěru duelu. V maratonském devátém gamu, v němž se hrálo pětkrát přes shodu, při svém podání odvrátil dva mečboly. Další dva pak smazal v následující hře, než při pátém kapituloval.

Djokovič míří za obhajobou, porazil i Bautistu

Nadalův jednatřicetiletý krajan Bautista, který měl původně na konec tohoto týdne naplánovanou rozlučku se svobodou na Ibize, dokázal srbskému favoritovi sebrat druhý set. 

Pak už ale Djokovič v souboji s 23. nasazeným hráčem kraloval, poněkud zpomalil jen při mečbolech, kterých potřeboval rovněž pět. Pro Bautistu byla semifinálová účast životním výsledkem na grandslamech.

„Finále Wimbledonu. Tohle jsou zápasy, o kterých jsem vždycky snil, když jsem byl malý kluk s tenisovou raketou. Pro tohle dřu,“ řekl Djokovič. 

Novak Djokovič

„Mám šanci bojovat o titul. A rozhodně do toho dám všechno, ať už je na druhé straně sítě kdokoliv a ať se děje cokoliv,“ dodal.

Z posledních pěti grandslamů má Djokovič zápasovou bilanci 32:1, jedinou prohru mu v semifinále Roland Garros připravil Rakušan Dominic Thiem. 

Celkově je srbský tenista v grandslamovém finále popětadvacáté, ve Wimbledonu prohrál finálový zápas jen v roce 2013 s domácím Andym Murraym.

Strýcová si poprvé na grandslamu zahraje finále

Česká tenistka Barbora Strýcová si ve Wimbledonu poprvé v kariéře zahraje o grandslamový titul ve čtyřhře. 

S tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej zdolaly první nasazený francouzsko-maďarský pár Kristina Mladenovicová, Tímea Babosová 7:6, 6:4 a budou útočit na první společnou trofej na některém z elitních podniků.

Na finále s českou účastí na obou stranách kurtu však v All England Clubu nedojde. 

Obhájkyně titulu Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková podlehly v semifinále kanadsko-čínskému páru Gabriela Dabrowská, Sü I-fan za hodinu a 41 minut 1:6, 6:3, 3:6.

Třiatřicetiletá Strýcová, která na londýnské trávě ve čtvrtek neúspěšně bojovala o finále ve dvouhře, může ve Wimbledonu ještě vylepšit své životní vystoupení. 

Barbora Strýcová a její vítězná radost.

Pokud se Sie Šu-wej získají titul, stane se Strýcová poprvé v kariéře světovou jedničkou v deblovém žebříčku WTA.

Vyrovnaný semifinálový duel s nejlepším párem letošní sezony rozhodl ve prospěch česko-tchajwanské dvojice jediný brejk. 

Úvodní set získaly obě třiatřicátnice až ve zkrácené hře 7:5, na začátku druhé sady pak šly při podání Mladenovicové do vedení a těsný náskok uhájily až do konce. 

Za stavu 5:3 při servisu aktuální francouzské deblové jedničky sice ještě promarnily dva mečboly, třetí při podání Sie Šu-wej už ale využily.

Krejčíková se Siniakovou titul neobhájí

Zatímco Strýcová bude v grandslamovém finále nováčkem, její o necelé tři měsíce starší partnerka už ve sbírce dvě trofeje má. 

Ve Wimbledonu triumfovala s Pcheng Šuaj v roce 2013, o rok později přidaly s Číňankou titul z Roland Garros.

Společně už mají Strýcová se Sie Šu-wej na kontě čtyři deblové tituly. Spolupráci vloni zahájily vítězstvím v Indian Wells, další tři turnaje vyhrály letos.

Krejčíková se Siniakovou, které byly v Londýně nasazené jako číslo dvě, nedokázaly v této sezoně zopakovat ani jeden z loňských grandslamových triumfů. 

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková během finále deblu na Wimbledonu 2018.
Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková během finále deblu na Wimbledonu 2018.

Na květnovém Roland Garros, kde Krejčíkovou trápila nemoc, vypadly hned v 1. kole.

Nevydařil se jim ani úvod wimbledonského semifinále. Češky více kazily, při podání Krejčíkové se soupeřky dvakrát dostaly k brejku a za 24 minut set získaly. 

Do druhé sady vstoupily Siniaková s Krejčíkovou lépe. Prosadily se při servisu Sü I-fan, v maratonském třetím gamu brejk potvrdily a vynutily si třetí set.

V něm ale byly opět jistější čtvrté nasazené soupeřky, které společně získaly už pět titulů na okruhu WTA. Při podání Siniakové se dostaly do vedení a náskok s přehledem uhájily.

Peschkeová si finále mixu nezahraje

Květa Peschkeová se ve Wimbledonu do finále smíšené čtyřhry nedostala. 

Čtyřiačtyřicetiletá česká tenistka a o 14 let mladší Wesley Koolhof z Nizozemska podlehli v semifinále chorvatsko-tchajwanskému páru Ivan Dodig, Čchan Jüng-žan 5:7, 4:6.

Peschkeová tak bude letos na trávě v All England Clubu v závěrečných bojích chybět. Spolu s Nicole Melicharovou nedokázaly zopakovat loňskou finálovou účast ve čtyřhře a vypadly ve čtvrtfinále.

Květa Peschkeová

Jediný grandslamový titul Peschkeová získala v roce 2011 právě ve Wimbledonu, kde ovládla čtyřhru se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Další dvě deblové finálové účasti jí trofej nepřinesly. 

V mixu se dostala do finále dvakrát na US Open: v roce 2006 s Martinem Dammem a před devíti lety s Pákistáncem Ajsámem Kúreším.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!