Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger vedení na Tirrenu neudržel, Štybar je v Nice třetí

Sport

  18:17
Zbývají tři kilometry do cíle a Roman Kreuziger šlape sám. Je plný síly, řetěz na velkém převodníku, ve tváři maximální vypětí. Český cyklista míří za vítězstvím ve 4. etapě závodu Tirreno-Adriatico, nakonec však končí čtvrtý, zatímco prvenství oslavuje jeho kapitán Contador.

Španěl Alberto Contador. foto: ČTK/AP

Osm kilometrů pod vrcholem první horské etapy Tirrena útočí Ital Pirazzi a najednou má skoro půl minuty náskoku. Kdo půjde po něm, kdo bude stíhat? Nejdřív vypálí Španěl Intxausti, pak tým Saxo vysílá do stíhačky svého muže. A je to Kreuziger.

Český vrchař se dotahuje na Španěla, společně pak dostihnou i osamoceného Pirraziho a teď už trojice uhání vepředu před smečkou favoritů. Šest kilometrů jim zbývá do konce boje a Čech udává zuřivé tempo. Server cyclingnews píše: Kreuziger je příliš silný pro své kolegy a oba odpáře. Ať je kopec sebeprudší, dál šlape na velký převodník, dál k vrcholu.

Pirazzi se však nedá a dospurtuje zpět do kontaktu. Už nechybí ani pět kilometrů! Hlavní favorité ve skupině koukají jeden na druhého, 26 sekund je náskok Kreuzigera a jeho nohsleda Pirazziho před stíhacím komandem. Za chvíli přidají další dvě sekundy, naděje pomalinku stoupá.

3,3 kilometru: Kreuziger jede o samotě, jede v čele, pro vítězství s náskokem 26 sekund. v cíli ho navíc čeká časový bonus, za vítězství 10 sekund. Ani to mu by mu na oblékání do trikotu lídra nestačilo, jeho ztráta na startu byla 44 sekund. Ale je blízko. A bojuje.

Jenže pak vypukne ohňostroj útoků ve skupině hvězd - tým BMC startuje vpřed, Porte stíhá, Contador za nimi, pak útočí borci z Treku a zase je skupina favoritů pohromadě, teď nastupuje Scarponi.

Kreuziger dál v čele otáčí těžký převod a zdá se, že se trápí. Ale ne, on není na konci sil, stále mu ještě zbyly. Dojíždí ho kapitán Contador, který teď jede v závětří za Quintanou. Znovu to zkouší Scarponi, opět obživlý Kreuziger jde po něm. Zbývá kilometr.

Porte nestíhá, ale teď se zase dotahuje, Urán je na konci se silami, zatímco Australan chytá druhý dech. Za zadním kolem mu však visí dva borci týmu Tinkoff-Saxo - Contador s Kreuzigerem. A útok, Porte se zvedá ze sedla, za sebou vyváží Contadora, Quintanu, Scarponiho. A další nástup, ale Contador se drží, Quintana marně stíhá. Už jen 500 metrů.

A je tu cíl: Contador, sekundu za ním Quintana, pak Moreno, o pět sekund dál Kreuziger. Polák Kwiatkowski ztrácí na 7. místě deset sekund, ale uhájí dres lídra, vítěz Contador se sune na druhé místo, Kreuziger šplhá z 18. příčky na šestou. Od čela ho dělí 39 sekund.

Výsledky cyklistického etapového závodu Tirreno-Adriatico

4. etapa (244 km): 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 6:39:56, 2. Quintana (Kol./Movistar) -1, 3. Moreno (Šp./Kaťuša), 4. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo), 5. Porte (Austr./Sky) všichni -5, 6. Scarponi (It./Astana) -8.

Průběžné pořadí: 
1. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) 16:06:42, 2. Contador -16, 3. Quintana -23, 4. Porte -34, 5. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -38, 6. Kreuziger -39.

Štybar už vyšplhal na třetí místo

Zdeněk Štybar si do Francie přivezl skvělou formu a dál stoupá pořadím závodu Paříž-Nice. V předposlední 7. etapě se znovu probil do elitní desítky, etapu v Biot Sophia Antipolis zakončil na 8. místě ve stejném čase jako Nizozemec Tom Jelte Slagter, a v průběžném hodnocení mu patří parádní třetí místo.

Jen Kolumbijec Betancur, v sobotní etapě třetí, a portugalský mistr světa Rui Costa jsou před ním. Od žlutého dresu dělí českého cyklistu 26 sekund.

Štybarovi pomohla k posunu z průběžné čtvrté příčky i smůla Brita Gerainta Thomase. Bývalý lídr závodu a aktuálně druhý muž celkového pořadí měl zhruba pět kilometrů před cílem pád, dojel s velkou ztrátou a propadl se do čtvrté desítky pořadí.

Slagter se v závodě za sluncem prosadil už podruhé, v poslední zatáčce zběsile roztočil pedály a o dvě délky kola předčil šampiona Costu. Z Portugalce tryskala frustrace, už popáté v této sezoně dojel pátý a když projížděl cílem, zoufale lehl na řídítka a smutně koukal na vítězného Nizozemce.

Cyklistický etapový závod Paříž-Nice (WorldTour) - 7. etapa (195,5 km)

1. Slagter (Niz./Garmin) 5:00:05, 2. Costa (Portug./Lampre), 3. Betancur (Kol./AG2R), 4. Rojas (Šp./Movistar), 5. Vichot (Fr./FDJ.fr), 6. Gallopin (Fr./Lotto), ...8. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Betancur 32:04:49, 2. Costa -14, 3. Štybar -26, 4. Rojas -27, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -29, 6. Vichot -31.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...