Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krpálek podruhé v kariéře ovládl anketu Sportovec roku, v těsném hlasování skončil druhý Satoranský

20. PROSINCE: KRPÁLEK SPORTOVCEM ROKU. Mnohé to překvapilo, kdekdo měl jiného favorita, ale výsledky hovořily jasně. Anketu Sportovec roku podruhé v kariéře vyhrál judista Lukáš Krpálek. Mistr světa porazil v novinářském hlasování basketbalistu Satoranského, hokejistu Pastrňáka i rychlobruslařku Sáblíkovou. Kolektivem roku byl vyhlášen reprezentační tým basketbalistů, do síně slávy vstoupil bývalý cyklista Jiří Daler. foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Stejně jako v roce 2016 opanoval anketu Sportovec roku judista Lukáš Krpálek, který se letos stal mistrem světa v těžké váze. V těsném hlasování novinářů skončil druhý basketbalista Tomáš Satoranský a třetí hokejista David Pastrňák.
  22:39

Oproti minulému roku, kdy s rekordním náskokem 759 bodů vyhrála Ester Ledecká, bylo letos hlasování 238 sportovních novinářů velmi vyrovnané.

Krpálek porazil druhého Satoranského o 74 bodů. Lídr české reprezentace na světovém šampionátu v Číně dokonce na hlasovacích lístcích první příčku obsadil častěji (39krát, Krpálek 36krát), ovšem ve prospěch olympijského šampiona z Ria 2016 hrála umístění na dalších příčkách, kde si vedl daleko lépe.

V neolympijském roce se mezi nejlepší desítku tuzemských sportovců dostalo pět mistrů světa.

Vítězný Krpálek triumfoval na ve váhové kategorii nad 100 kilogramů a přidal tak druhé zlato k tomu z polotěžké váhy, Sáblíková na rychlobruslařském mistrovství získala dokonce tři zlata. Ondra vládl světu v lezení na obtížnost, Samková ve snowboardcrossu a Prskavec pak mezi kajakáři.

Rodák z Jihlavy po třech letech opět prolomil ženskou dominanci a je i nadále jediným mužským vítězem od volby Jaromíra Jágra, který vládl domácí sportovní scéně v roce 2005.

Z loňské desítky pak zůstali mezi elitou jen Pastrňák, Ledecká, Sáblíková a Samková.

KOLEKTIVY
1. basketbalisté ČR 447
2. fotbalisté Slavie 301
3. fotbalisté ČR 221

Druhý Tomáš Satoranský byl klíčovou postavou při senzačním tažení basketbalové reprezentace na MS v Číně, kde při první účasti na světovém šampionátu od rozpadu Československa se umístil tým vedený koučem Ronenem Ginzburgem na šesté příčce. Jde o vyrovnání historického maxima, které zapsala ještě společná reprezentace v roce 1970.

Český rozehrávač navíc v dresu Chicago Bulls dostává větší prostor než ve Washingtonu, což potvrdil osobním i českým maximem 27 bodů, kterým dovedl Chicago na začátku listopadu k vítězství 113:93 v Atlantě.

Lukáš Krpálek a Luděk Sobota na vyhlášení Sportovce roku 2019.
V anketě Sportovec roku 2019 zvítězil Lukáš Krpálek.

To hokejista David Pastrňák byl jednou z hlavních tváří Bostonu při cestě do finále Stanley Cupu, kde ale Bruins podlehli St. Louis Blues 1:4 na zápasy.

V aktuální sezoně je pravé křídlo elitní formace „Medvědů“ s 28 góly nejlepším střelcem NHL.

Nejlepší žena v letošním hlasování „až“ čtvrtá

Další úspěšnou sezonu má za sebou i rychlobruslařka Martina Sáblíková. Trojnásobná olympijská vítězka v letošním roce vybojovala tři zlata z mistrovství světa a třikrát během týdne překonala světový rekord na 3000 metrů časem 3:52,027. U novinářů to stačilo po třech triumfech v této anketě tentokrát na čtvrté místo.

Juniorem roku se podle očekávání stal tenista Jonáš Forejtek. Rodák z Plzně letos vybojoval tři juniorské grandslamové tituly, z toho dvakrát ve čtyřhře. Na Australian Open zvítězil s Daliborem Svrčinou a v červenci ve Wimbledonu s Jiřím Lehečkou.

Životní sezonu pak osmnáctiletý rodák z Plzně završil ve dvouhře na US Open, kde vybojoval jako pátý český tenista juniorský grandslamový vavřín.

Cenu Emila Zátopka, určenou pro sportovní legendu, opanoval cyklista Jiří Daler, který zvítězil na olympijských hrách 1964 v Tokiu ve stíhacím závodě.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...