Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Která Češka nastoupí do barážové dvouhry? Šafářová může být naše zbraň, říká kapitán Pála

Sport

  16:16
PRAHA - Čelila otázce, na kterou se jen těžko odpovídá ne. „Líbilo by se ti hrát Fed Cup doma v Prostějově?“ zeptal se Petr Pála, kapitán českého fedcupového výběru. Tenistka Lucie Šafářová neváhala, účast v baráži proti Kanadě potvrdila. „Chce se porvat o to, aby nastoupila.“

Lucie Šafářová foto:  Michal Sváček, MAFRA

Nejpočetnější realizační tým

  • České tenistky o velikonočním víkendu v Prostějově poženou zaplněné tribuny pro 1 200 lidí. Lístky byly vyprodány za několik hodin. Hrát se bude na antuce pod zataženou střechou. 
  • „V Prostějově jsou lidé zvyklí chodit na tenis. Paradoxně je těžší sehnat lístek do Prostějova než do O2 areny,“ řekl Karel Tejkal, mluvčí týmu. 
  • Soupeřky zatím nominaci neoznámily. Avšak do Česka se chystá vůbec nejpočetnější realizační tým, který by měl čítat až 40 lidí. „Nikdy podobný doprovod do Česka nepřijel, včetně všech finále,“ doplnil Tejkal. 
  • „Kanada zažívá tenisový boom. Je to super. Zajímá mě, jestli přijedou i se zahraničními trenéry, protože před několika lety oslovili k spolupráci Francouze i Španěly,“ dodal Pála. „A teď se jim to vyplácí.“

Ve středu v areálu pražské Sparty strávila na kurtu dvě a půl hodiny. Tvrdými údery na antuce proháněla mužského sparinga. Petr Pála vše sledoval zpovzdálí.

„Lucka trénuje docela dost. Potřebuje ale hrát,“ přidal šéf české lavičky. „Všechno zatím drží. Uvidíme, jak na tom bude těsně před baráží.“

O víkendu 20.-21. dubna české tenistky vyzvou na útulném prostějovském dvorci výběr z Kanady. Právě v místním areálu Šafářová tenisově vyrostla v elitní světovou hráčku.

„Kanaďani asi nečekají, že v nominaci bude právě Lucka. Může to být naše zbraň,“ řekl Pála.

A třeba se Šafářová představí i v pozici týmové dvojky. Do role jedničky týmu pasoval kapitán 19letou Markétu Vondroušovou. O tom, kdo nastoupí do druhé sobotní dvouhry, se rozhodne až těsně před pátečním losem.

Kromě Šafářové může Pála pro dvouhru vybírat z debutujících slečen Karolíny Muchové a Marie Bouzkové. Velmi pravděpodobná je poté deblová spolupráce Šafářové se specialistkou Barborou Krejčíkovou v případě rozhodující čtyřhry.

Ještě jeden zápas za nároďák. Šafářová je v nominaci pro Fed Cup

„Lucka má obrovské zkušenosti. Jsem velmi rád, že neodmítla reprezentovat, protože může mladým holkám hodně pomoct,“ domýšlel Pála. „A nevidím důvod, proč by neměla nastoupit.“

Lucie Šafářová
Lucie Šafářová na Australian Open.

Loučení s kariérou, které Šafářová avizovala loni při finále proti USA, tak bude mít v Česku dvě zastávky. Už dříve čtyřnásobná fedcupová vítězka oznámila, že se českým fanouškům představí naposledy na domácím turnaji v Praze na přelomu dubna a května.

„Upíná se k tomu, aby to byl důstojný konec ve Fed Cupu a později na Spartě,“ řekl Pála.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!