Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kvitová i Berdych hladce proplouvají grandslamem, už jsou v osmifinále

Sport

  10:32
Melbourne / Praha - Čeští tenisté Tomáš Berdych a Petra Kvitová postoupili na grandslamovém Australian Open do osmifinále. Berdych sice poprvé v turnaji ztratil set, ale osmnáctého nasazeného Diega Schwartzmana z Argentiny porazil 5:7, 6:3, 7:5 a 6:4. Turnajová osmička Kvitová je nadále suverénní a se Švýcarkou Belindou Bencicovou si poradila za 68 minut 6:1 a 6:4.

Petra Kvitová mává divákům po postupu ze 3. kola Australian Open. foto: ČTK/AP

VIDEO: Strýcová seřvala Kazašku. Ta jí totiž po zápase na síti drtila ruku

Berdycha příště čeká světová dvojka Rafael Nadal ze Španělska. Kvitová se v duelu o čtvrtfinále utká s překvapením turnaje, sedmnáctiletou Američankou s ruskými kořeny Amandou Anisimovou.

Berdych hrál kvůli dešti pod zataženou střechou Melbourne Areny. Halové podmínky v úvodu zápasu více svědčily Schwartzmanovi, který získal úvodní set. Pak se ale začala karta obracet. Berdych s přispěním soupeřových chyb srovnal na 1:1 a zápas pro sebe definitivně rozhodl na přelomu třetího a čtvrtého setu.

Koncovku vyrovnané třetí sady odehrál lépe a získal ji 7:5, v úvodu čtvrté pak záhy odskočil na 3:1. Následně byl suverénní při svém podání a utkání ukončil po rovných třech hodinách přímým bodem ze servisu.

„Byl to další těžký soupeř. Byl velmi odlišný od těch dvou předchozích. Musel jsem si na to zvyknout a bylo to mnohem obtížnější než ty dva zápasy před tím. Vypořádal jsem se s tím dobře a byl to dobrý zápas,“ řekl třiatřicetiletý český tenista na tiskové konferenci. Mezi posledních šestnáct prošel na úvodním grandslamu sezony pojedenácté, loni byl ve čtvrtfinále.

Tomáš Berdych se raduje z postupu do 2. kola Australian Open.
Petra Kvitova postoupila na Australian Open do třetího kola.

Vítězka ze Sydney Kvitová opět dobře podávala a vítězné míče převažovaly nad chybami (32:19). Jasný první set ukončila jedním ze sedmi es. Ve druhé sadě odvrátila ve čtvrté hře brejkbol a rozhodla ziskem podání Bencicové na 4:3. „V prvním setu jsem hrála skvěle, ale druhý už byl vyrovnaný. Byl o jednom míči a jsem ráda, že jsem ji brejkla a prošla dál,“ řekla Kvitová stanici Eurosport.

Při svém desátém startu v hlavní soutěži na Australian Open je teprve potřetí v osmifinále a poprvé od roku 2012, kdy zde hrála semifinále. „To už je dávno, jsou to krásné vzpomínky,“ usmála se osmadvacetiletá Kvitová.

V cestě jí nyní stojí Anisimová, která vyřadila vítězku turnaje v Šen-čenu a jedenáctou nasazenou Arynu Sabalenkovou z Běloruska po výhře 6:3 a 6:2. Kvitová už Anisimovou zná, loni s ní nečekaně prohrála v Indian Wells. „Hraje agresivně, bude nebezpečná, musím se soustředit na sebe,“ řekla Kvitová.

Kvůli dešti se dnes více než tři a půl hodiny hrálo jen na třech největších kurtech. Vedle Berdycha postoupili například ještě obhájce titulu Roger Federer, domácí Ashleigh Bartyová a Řek Stefanos Tsitsipas.

Do třetího kola čtyřhry prošly nasazené jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. České tenistky porazily dvakrát 6:4 domácí pár Monique Adamczaková, Jessica Mooreová.

Autor: