Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kvitová bude při Fed Cupu fandit jen z tribuny. Věřím, že mi to půjde, říká

Sport

  18:41
PRAHA - Ne, minimálně v sobotu to nepůjde. Tenistka Petra Kvitová se už několik dní potýká s nachlazením a zvýšenou teplotou. Před víkendovým finále Fed Cupu s USA téměř netrénovala. A hrát světová sedmička nebude ani v sobotních dvouhrách. Nastoupit ale může v neděli.

Petra Kvitová. foto: ČTK/AP

Na finále Fed Cupu v sobotu bez Kvitové. Místo ní nastoupí Strýcová a Siniaková

Tuhle pozici zažije poprvé. Byla zvyklá, že během prvního dne se na kurtu objevila. A zpravidla pro český fedcupový tým získávala vítězství. Vždyť s pěti zisky slavné stříbrné mísy patří Petra Kvitová k nejúspěšnějším tenistkám v zemi.

V sobotu se před vyprodanou O2 arenou nebude prohánět na zeleném kurtu, naopak usedne do týmové lóže, kde bude podporovat týmovou jedničku Kateřinu Siniakovou a dvojku Barboru Strýcovou.

„Ještě nikdy jsem první den nefandila. Ale myslím, že to mám za ta léta v krvi. Věřím, že mi to půjde. Holky jsou šikovné,“ řekla Kvitová po pátečním losu, který proběhl krátce po poledni na Staroměstské radnici v Praze.

Jenže sobotní scénář nemusí platit během rozhodující neděle. Kapitán Pála může Kvitovou nominovat do třetí i čtvrté dvouhry, případně i do rozhodujícího deblu. „Všichni v týmu dělají vše proto, abych byla schopná na kurtu něco ukázat. Šance existuje, ale uvidíme v sobotu,“ doplnila Kvitová.

V roli týmové jedničky tak dvojnásobnou wimbledonskou vítězku nahradila 22letá Siniaková. Stejnou pozici si - shodou okolností - vyzkoušela už loni proti Američankám (tehdy Češky v semifinále prohrály na Floridě 2:3). Siniaková naskočí do druhé sobotní dvouhry proti Alison Riskeové.

Český fedcupový tým na Staroměstském náměstí.
Česká tenistka Petra Kvitová.

„Bude důležité, abych se hlavně soustředila na vlastní hru,“ řekla Siniaková.

Celé finále před 15 tisíci diváky otevře duel Barbory Strýcové s americkou jedničkou Sofií Keninovou, jež si ve Fed Cupu odbude premiéru. „Tlak je stále na naší straně,“ uvědomuje si zkušená Strýcová, která se po víkendovém finále s reprezentací rozloučí. „Výhoda publika bude ohromná.“ 

Optimistický zůstává i kapitán Pála. Už před týdnem povolával Barboru Krejčíkovou z dovolené, protože Karolína Plíšková, světová osmička, mu hlásila zranění lýtka a zápěstí. Teď se přidala i Kvitová.

„Stále jsme favorité. A doufám, že to v O2 areně dopadne jako vždycky,“ řekl Pála. Jeho výběr ještě nikdy v největší hale v Česku neprohrál. Trofej tu české tenistky slavily v letech 2012, 2014 a 2015.

„Věřím obě holkám. Nemusíme v sobotu vyhrát všechno, důležité je, abychom v neděli měli tři výhry,“ doplnil Pála.

O tu první se porve Strýcová v sobotu od 14 hodin.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...