Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lancashirská růže útočí. Na MS v šipkách startují i dvě ženy, padesátiletá Ashtonová už podruhé

Lisa Asthon bude jedna ze dvou žen na MS v šipkách. foto: twitter.com/LisaAshton180

Londýn/Praha - Bez jednoho dne přesně před rokem se ve světě šipek udál přelomový okamžik. Záběry, jak Britka Fallon Sherrocková jde na mistrovství světa v Londýně v utkání prvního kola proti Tedu Evettsovi k terči, po chvíli soustředěného míření první šipkou mine double 18, druhou však už s jistotou trefí, obletěly planetu. Šestadvacetiletá rodačka z Milton Keynes se tehdy stala první ženou v historii, která na světovém šampionátu porazila muže.
  5:00

Sherrocková letos na MS nestartuje, v legendárním prostoru Alexandra Palace bude ženy zastupovat její krajanka Lisa Ashtonová a Jamajčanka Deta Hedmanová.

„S Lisou se často potkávám na turnajích, je to skvělá osobnost i hráčka, která je často schopná mít průměr na tři šipky přes sto bodů, což je neuvěřitelné. Člověk nemůže koukat, že je to dáma, musí vytáhnout svoji nejlepší hru, aby ji skolil,“ skládá pro LN zkušené hráčce poklonu český zástupce Karel Sedláček, jehož první kolo čeká dnes po poledni s domácím Ryanem Joycem.

Na začátku roku 2020, tedy stejně jako Karel Sedláček, získala Lisa Ashtonová vůbec jako první žena v historii PDC kartu. Tu si musí hráči vybojovat v komplikovaných kvalifikačních soubojích a opravňuje k souboji s těmi vůbec nejlepšími hráči světa. „Je to další průlom pro ženské šipky a považuji to za úplně novou cestu v mém životě. Chci ale světu dokazovat, kam až se můžou posouvat naše hranice. Mým cílem je být co nejvíce úspěšná,“ slibuje všem fanouškům již padesátiletá rodačka z Boltonu, podle čehož se jí přezdívá Lancashire Rose (Lancashirská růže).

Sherrocková letos zaostává

Po úspěchu na loňském mistrovství světa, kde došla do třetího kola, se Fallon Sherrocková stala idolem fanoušků šipek. Šestadvacetiletá „královna Alexandra Palace“ byla v širší nominaci na sportovní osobnost Velké Británie, dostala prostor v řadě televizních relací a její sociální sítě narostly o statisíce sledujících. Letos se účastnila jednoho z turnajů elitní série Premier League či UK Open, oproti loňsku však výkonnostně zaostává. „Je to pro mě šílené období, pořád to nemůžu vstřebat. Zájem lidí na ulici je neuvěřitelný, otevřely se mi úplně nové možnosti. Doufám, že v dohledné době přijdou další dámské úspěchy,“ říká Sherrocková o popularitě, kterou značně využila i k působení v charitativní činnosti, především v boji s autismem, jímž trpí její syn.

I vzhledem k věku není Ashtonová pro znalce žádnou neznámou. Čtyřikrát vyhrála ženské mistrovství světa, mezi muži už nakoukla do několika turnajů druhé nejprestižnější organizace BDO, na turnaji elitního PDC okruhu Players Championship se jí dokonce podařilo porazit 6:5 mistra světa z roku 2018 Roba Crosse či 33. hráče světa Johna Hendersona 6:3.

„Nabírám neuvěřitelně cenné zkušenosti, vyměňuju si poznatky s nejlepšími hráči světa. Je to ale neuvěřitelný skok pro ženské šipky obecně. Mladé juniorky se často dostávají do mládežnických klubů a je to pro ně šance, že při talentu a tvrdé dřině se mohou dostat mezi elitu, odměny jsou nesrovnatelné,“ vysvětluje Ashtonová, která se šipkám věnuje od svých 22 let a na šampionátu PDC startovala už předloni. Tehdy vypadla hned v první kole. V něm ji letos čeká talentovaný Adam Hunt, který je nejspíš rád, že kvůli koronaviru nemohou do 23. prosince do haly fanoušci. Ti totiž ženské hráčky mohutně podporují, zatímco na jejich soupeře nenávistně bučí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!