Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Letecká tragédie týmu Jaroslavle. Nejtemnější den v dějinách hokeje

Sport

  13:00
PRAHA - Do šestnácté hodiny zbývalo jen pár desítek vteřin. V kokpitu Jaku-42 panovala dobrá nálada. Když se však letoun rozjel po ranveji, bylo hned jasné, že něco není v pořádku. „Co to vyvádíš?!“ křičí druhý pilot na kapitána. Vzduchem prolétne nadávka a výkřik „Andreji!“. Pak následuje střet s letištní anténou, pád z pěti metrů a stroj vezoucí hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl se mění v ohnivou kouli.

Věřící se v Rusku sešli v katedrále, aby se pomodlili za hokejisty, kteří zahynuli při leteckém neštěstí foto: ČTK

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Sedmé září 2011, ten den přesně před dvěma lety, se zapsal do dějin jako nejčernější kapitola světového hokeje. Devět zemí oplakávalo ztrátu svých občanů, Česko přišlo o tři skvělé hokejisty Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.  Z 45 lidí na palubě letounu společnosti Yak Service přežil jen letový inženýr Alexandr Sizov. A pět dní sváděl marnou bitvu s popáleninami na 90 procentech těla rodák z Jaroslavle – hokejový útočník Alexandr Galimov.

"Takovéhle katastrofy se všichni obávali. Je to největší tragédie a nejtemnější den v historii našeho sportu," pronesl René Fasel, šéf Mezinárodní hokejové federace.  "Na ty kluky nikdy nezapomeneme, přijeli se sem pobavit hokejem a skončili takhle tragicky," řekl Maxim Zjuzjakin. I on měl cestovat s týmem Lokomotivu na první zápas do Minsku. Den před letem mu však trenéři řekli, ať raději odehraje jeden zápas za juniorku a k Lokomotivu se připojí až poté... Proč musel zemřít téměř celý tým Kontinentální hokejové ligy?

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč