Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Národní modla a hrdost. Litva žije basketbalem a vyhlíží duel s USA

Sport

  9:00
PRAHA - Tušíte, který Čech je také nositelem nejvyššího litevského státního vyznamenání? Jiří Zídek – a že jej dostal „jen“ za basketbal, opravdu není omyl.

Litevští basketbalisté. Martynas Pocius (vlevo) slaví se spoluhráčem. foto: ČTK/AP

Zídek v roce 1999 vyhrál se slavným klubem Žalgiris Kaunas nejlepší soutěž kontinentu a pro zemi, kde je basketbal národní modlou, ani nezbývalo nic jiného. Za triumf v Eurolize dostal Zídek Řád knížete Gediminase.

Třímilionová země teď opět ukázala, jaký fenomén dokázala stvořit. Litevci jsou po výhře nad Tureckem v semifinále mistrovství světa a vyhlížejí duel s USA. „Jen se podívejte, jak stříleli trojky. To byl klíč k výhře,“ tvrdil za poražené Sinan Güler. A litevský kouč Jonas Kazlauskas opáčil: „U nás umí střílet každý. I já.“ Vlastně ani nepřeháněl.

V pobaltském státě se z basketbalu vyvinulo cosi výjimečného. Ilustrativní je vzpomínka Anety Půlpánové, bývalé juniorské reprezentantky, jež nyní hraje za prvoligový tým Noem Arch Brno a při studiích práv se dostala do Kaunasu.

„Když jsem někam přišla a řekla, že hraju basket, nejdřív mi odpovídali: Dobrý, ale to u nás hraje každý,“ popisuje Půlpánová. „Ale když se dozvěděli, že hraju nejvyšší soutěž, skoro mě až uctívali. Jen zírali: Vážně? No to je skvělé!“

Basketbal? Náboženství

Nedivte se však jejím litevským známým. „Basketbal je tam něco hodně velkého, náboženství. Každé malé dítě má míč, kluci jsou neustále na hřišti,“ dodává Půlpánová.

„V Kaunasu jsem byla v době, kdy země hostila mistrovství Evropy a hrála finále. Dostat se na zápas do hospody bylo složité. Oni jsou docela nacionalisti – Litva je pro ně všechno a basket je hned za tím.“

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč