Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Slovenský televizní skandál. Unikla salva nadávek moderátora během přenosu na olympiádě

Komentátor Marcel Merčiak. foto: Koláž Lidovky.cz

Doporučujeme
Zatímco během prvních dní letních her v Tokiu loni v červenci „zářili“ Češi a jejich covidový let do dějiště olympiády, tentokrát se do centra pozornosti dostali naši nejbližší sousedé ze Slovenska. Také tentokrát jde o reklamu, o níž nikdo moc nestojí.
  11:51aktualizováno  12:52

V neděli ráno se konal na zimní olympiádě v Pekingu sjezd mužů. Respektive se měl konat, pořadatelé ho ale kvůli silnému větru zrušili. Během čekání na rozhodnutí vedení závodu (jury) si vyměnil své názory s produkcí slovenského přenosu státní televize RTVS i šestačtyřicetiletý zkušený komentátor Marcel Merčiak.

Soukromě.

Jenže přesto se tato komunikace o pár hodin později objevila na sociálních sítích a stala se doslova virální. Z několika zdrojů si ji prohlédnul přes milion uživatelů.

Upozorňujeme, že video obsahuje vulgarismy:

„Prečo ste ma tak zarezali do p..e. Prečo ste ma tak zarezali, keď vidíte, že je tam 13:00 do p..e a necháte ma k......u povedať,“ zuří ve zhruba minutové nahrávce Merčiak. „Krista Boha vám do p..e. Už som naozaj nasratý do p..e. Skončí vstup, osemkrát sa niečo pýtam, do p..e a vy mi neviete povedať k...a ani mäkké f.“

Vedení slovenské televize se okamžitě omluvilo za komentátora i za to, že se „špinavé prádlo“ dostalo z bratislavské centrály na sociální sítě. A tam se rozjela série reakcí. Tématem se uniklé video stalo také mezi českými kolegy, za Merčiaka se pak postavila řada slovenských osobností.

Je totiž třeba dodat, že Merčiak opakovaně opanuje na Slovensku televizní ocenění OTO, kde diváci vybírají nejlepší komentátory a programy (v Česku se tato soutěž jmenovala TýTý).

Mimochodem, sjezd mužů se nakonec jel až s denním zpožděním a opanoval jej Švýcar Beat Feuz.

Stanovisko RTVS:

Jde o soukromou konverzaci zaměstnanců, která se neobjevila v televizním vysílání RTVS. Mrzí nás však, že nedorozumění zapříčiněné vysokým pracovním nasazením, v náročných podmínkách, vedlo až k vyostřenému konfliktu a zveřejnění nahrávky. Standardně jsou případné konflikty na pracovišti řešeny interně a mrzí nás, že někdo ze zaměstnanců se rozhodl situaci řešit zveřejněním soukromé konverzace na internetu a tím uškodit kolegovi a zároveň i RTVS jako instituci. Vzniklou situaci ohledně úniku nahrávky, stejně tak jako samotnou komunikaci budeme řešit interně.