Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

MeToo pokračuje, zasáhlo e-sporty. Obviněni byli hráči, streameři, moderátoři i majitelé týmů

Populární moderátor Toby „Tobiwan“ Dawson byl obviněn ze sexuálního obtěžování foto: Starladder

Už se nebojí promluvit. Po filmovém a hudebním průmyslu se nyní o své nemilé zážitky dělí i ženy v e-sportech. Kampaň MeToo, která se spustila obviněním režiséra a producenta Harveyho Weinsteina, obletěla svět a ženy napříč odvětvími sdílely své zkušenosti se sexuálním obtěžováním.
  5:00

Zpočátku šokující výpovědi ale brzy narušily vymyšlené či zkreslené historky, které tak neprávem celou řadu mužů pošpinily. I kvůli tomu se už na kampaň spousta lidí dívala s nedůvěrou a vlna přiznání se brzy přelila. Teď se však dostala na nové území. Do světa virtuálních sportů, tzv. e-sportů.

Vše začalo tweetem, ve kterém žena obvinila streamera Lona, že ji držel za stehno a dožadoval se sexu. Možná netušila, jakou lavinu spustila, ale od té doby se se svými nepříjemnými zážitky podělila spousta dalších žen.

Jednomu z nejzávažnějších obvinění musí čelit Grant Harris, jeden z předních komentátorů populární e-sportovní hry Dota 2.

Přímo jeho jméno zmínilo hned několik žen, jedna z nich dokonce tvrdí, že jí hodil do sklenice s pitím drogu a později ji znásilnil. „Stalo se to před šesti lety, ale dodneška je mi špatně, když si na to vzpomenu,“ napsala v anonymním přiznání.

Harris nic z toho nepopřel, na sociálních sítích se akorát omluvil. „Chtěl bych se všem omluvit, když se ohlédnu, udělal jsem strašlivé věci. Poslední roky jsem na sobě pracoval, abych byl lepším člověkem,“ napsal.

S Harrisem s okamžitou platností ukončila smlouvu slavná organizace Evil Geniuses, přišel o práci a musel se s Dotou rozloučit úplně. Nebyl ale jediný.

Ze sexuálního obtěžování byl nařčen i například nejslavnější komentátor Doty Toby Dawson alias „Tobiwan“.

Ač v jeho případě nešlo o natolik závažné obvinění, otřáslo to celou scénou. Tobiwan totiž patří mezi nejoblíbenější moderátory a jeho hlášky se mezi hráči i diváky staly legendárními.

Jeho vina se zatím neprokázala a on sám zveřejnil svou část pohledu. I tak se ho ale rozhodl vývojář hry potrestat rovnou. Z Doty 2 odstranil všechny hlášky, které hráči mohli používat během hry. A ti je měli natolik v oblibě, že jejich odstranění nesou těžce a žádají je zpátky.

Zatím je vše příliš čerstvé

Dalším z obviněných byl například profesionální hráč hrající pod přezdívkou MethodJosh, který měl sexuálně obtěžovat dokonce nezletilou dívku. O pár dní později se tým Method rozloučil i se svým zakladatelem, který měl rovněž v minulosti závažný vroubek. Tým kvůli tomu přišel o řadu sponzorů a ruce pryč od něj dávají i hráči a streameři.

Od prvního veřejného přiznání uběhl sotva týden, přesto se už našlo několik desítek žen, které se rozhodly vyjít se svým příběhem ven. Nevyhnulo se to snad žádnému e-sportovnímu odvětví. Mezi obviněné patří hráči, komentátoři, majitelé týmů, ale i vývojáři.

Jelikož jsou veškeré příběhy čerstvé, zatím padlo jen několik předčasných trestů. Například streamovací platforma Twitch končí spolupráci se všemi obviněnými. Ve své zprávě uvedla, že chce být bezpečným místem pro všechny. Ti, kdo neprokážou svou nevinu, tak přijdou nejen o práci, ale i o prostor, kde mohli oslovovat veřejnost.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...