Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Místopředseda ČOV Dvořák: Věřím, že olympiáda by Praze pomohla

Sport

  14:50
PRAHA - Je místopředsedou Českého olympijského výboru pro sport a šéfem českých misí na OH. Přesto František Dvořák ví, že rozhodnutí, zda v Praze olympiáda jednou bude nebo ne, závisí především na městu samotném. "ČOV má jen poradní hlas, MOV nepřiděluje olympiádu olympijských výborům, ale konkrétním městům," řekl Dvořák mimo jiné v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Šéf českých misí na OH František Dvořák v Pekingu. foto: Lidovky.cz

Co říkáte na rozhodnutí magistrátu zastavit práce na kandidatuře Prahy na olympijské hry.
- Zatím vše vím jen zprostředkovaně, uvidíme jak vše dopadne. Podle toho co vím, se jedná jen o zmrazení příprav. Chápeme, že nyní není finanční situace nejlepší. Aby se Praha mohla ucházet o pořádání olympijských her, musí být splněno několik kritérií. Musí být pro obyvatelé, musí být cítit podpora státu i mít finanční možnosti.

Někteří radní tvrdí, že investovaných 70 milionů bylo vyhozeno oknem, souhlasíte s tím?
- S tím nemohu souhlasit, peníze se například investovali do studií infrastruktury nebo obchodu, které může město využít i jinak anebo pro další kandidaturu jen obnovit. Nebude se muset do těchto záležitostí opětovně investovat, nezačínalo by se od nuly.

Nepřichází rozhodnutí v době, kdy se vlastně nic stejně řešit nedá. Na podzim se bude schvalovat pořadatel LOH 2016, na další kandidaturu je stále dost času, je to tak?
- Ano, říjen, kdy se bude rozhodovat o pořadateli letních Her 2016, bude v tomto ohledu velmi podstatné. Je jasné, že pokud by ji získal evropský zástupce, moc šancí na rok 2020 není. Co se týče podání kandidatury, tak přihlašovací dopis na pořádání olympiády v roce 2020 se musí na MOV zaslat nejpozději během roku 2011, takže zase tolik času není.

Nemrzí vás, že nektěrá rozhodnutí učinili v poslední době pánové Petera a Bém bez vás, přestože má ČOV jen poradní hlas při rozhodování?
- Ano, MOV nepřiděluje olympiádu jednotlivým olympijským výborům, ale městům. Takže opravdu jen poradní hlas máme. Je pravdou, že nedávné výroky pana Petery byly trochu nefér, navíc tato prohlášení a rozhodnutí nespadají do jeho kompetence šéfa Prahy olympijské. Pan Bém se může rozhodovat podle svého uvážení, s tím problém nemáme.

Ano, ale přece jen, nebylo by lepší vystupovat jednotně, mluvit o těchto důležitých rozhodnutí společně?
- To je pravda, zásady slušné spolupráce a komunikace jsou trošku jiné, ale s tím se nedá nic dělat.

S ohledem na tyto okolnosti, věříte stále projetku Prahy, jako olympijského města?
- Ano. Jsme sice pragmatici, přesto si pořád myslím, že pokud by se splnili všechny podmínky, které jsem již jednou zmínil, Praha by na pořádání olympijských her profitovala.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...