Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Mladičká Bilesová je před dalším milníkem. Může být rekordní držitelkou medailí

Sport

  16:10aktualizováno  17:10
Dauhá - Američanka Simone Bilesová vyhrála na mistrovství světa ve sportovní gymnastice po soutěžích družstev, víceboji a přeskoku i prostná a svou rekordní sbírku rozšířila o 14. titul. V dnešním programu v Dauhá navíc přidala bronz na kladině a s bilancí 20 medailí vyrovnala historické maximum Rusky Světlany Chorkinové v počtu cenných kovů.

Bilesová ochutnává své zlato z víceboje. foto: Reuters

Na šampionátu v Kataru se Bilesová už zapsala do historie jako první žena, která vybojovala čtyři tituly ve víceboji. Po pátečním triumfu na přeskoku měla na kontě i rekordních 13 zlatých medailí, čímž o jednu překonala počin legendárního sovětského a běloruského reprezentanta Vitalije Ščerba z let 1991 až 1996.

Jednadvacetiletá čtyřnásobná olympijská vítězka z Ria de Janeiro chtěla rekord vylepšit o 14. titul už na kladině, po několika zaváháních se ale musela spokojit s bronzem. V prostných pak triumfovala počtvrté v kariéře a na stupních vítězů stanula ve všech soutěžích, k nimž v Kataru nastoupila. Před dnešním programem nejprve pomohla k titulu americkému družstvu, poté ovládla víceboj i přeskok a na bradlech přidala stříbro.

Pouhých 145 centimetrů vysoká Bilesová získala na prostných 14,933 bodu a o bod porazila krajanku Morgan Hurdovou. Třetí skončila obhájkyně titulu Mai Murakamiová z Japonska. Kladinu ovládla Číňanka Liou Tching-tching před Kanaďankou Anne-Marie Padurariuovou.

Přeskok mužů vyhrál po roční pauze Ri Se Kwang z KLDR, jenž na tomto nářadí triumfoval už potřetí. Na bradlech obhájil titul Cou Ťing-jüan z Číny před ukrajinským olympijským šampionem Olegem Verňajevem, třetí byl vícebojařský šampion z Dauhá Artur Dalalojan z Ruska.

Autor: