Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Když je čest více než pás. Kontroverzní remíza na UFC má nakonec dva vítěze – Procházku a Blachowicze

Jiří Procházka a jeho vzkaz po zápase UFC 282 Blachowicz vs. Ankalajev. foto: Reprofoto

Názor
Přestože se v noci na neděli bojovalo na UFC 282 o titul v polotěžké váze, jméno nového šampiona fanoušci nepoznali. Místo toho mají o čem spekulovat a co kritizovat.
  16:59

Sobotní noc měla dát světu na UFC 282 v T-Mobile Areně nového šampiona polotěžké váhy.

Váhy, která zažila fantastické bitvy Chucka Liddella s Titem Ortizem, prvně jmenovaného s Randym Couturem či dlouhou nadvládu legendárního Jona Jonese.

Ten se pásu sám vzdal v roce 2020, aby se dobyl váhu těžkou, k čemuž ale dosud nedošlo.

Když letos v červnu vybojoval titul „český samuraj“ Jiří Procházka, i přísní američtí novináři se shodli, že je opět ve správných rukou, poté co se celkem rychle posouval z těch Poláka Jana Blachowicze a brazilského veterána Glovera Teixeira.

Správnost volby měl ukázat sobotní galavečer a odveta mezi Procházkou a Teixeirou. Na tu ale ze známých důvodů (český zápasník, který si triumfem zajistil pozici v elitní desítce ankety Sportovec roku ČR, se zranil) nedošlo.

A jako kdyby už dohady o tom, zda Procházka pás uvolnil dobrovolně, nebo tak musel učinit, divizi zaklely.

Teixeira byl doslova odkopnut na druhou kolej, když mu byl nabídnutý pouze jediný náhradník, navíc typologicky tolik vzdálený rodákovi z Hostěradic.

Blachowicz a ruská kometa Magomed Ankalajev si titulovou šanci rozhodně svými výkony zasloužili, o tom žádná. Velké „ale“ zůstalo. A dění v kleci ho neodbouralo, naopak.

Pokud se na zápas člověk podívá objektivně a bez emocí, potom si musí říct, že remízový rezultát není chybný.

Polák byl ve druhém a následně především ve třetím kole blízko ukončení, když totálně rozkopal nohy svého soupeře.

Jenže šanci nevyužil. Dagestánský tvrďák nevyslyšel rady svého rohu, vzal duel na pletivo a zem, kde postupně dominoval. Až tak, že poslední, páté kolo vyhrál rozdílem dvou bodů. A zadělal na konečnou remízu.

Maminka u zápasu trpěla, přiznává šampion Procházka. Abych se zlepšil, musím ve svém životě udělat změny

Po této stránce v pořádku, jenže jestli něco nechcete, tak plichtu v zápase o uvolněný titul, což znamená, že zůstává volný dál.

Svět bojových sportů byl, je a vždy bude postaven na tom, že chcete znát vítěze, že chcete znát šampiony.

„Tak jsem právě dokoukal ten tzv. titulový zápas. Všichni vědí, kdo je opravdovým šampionem. Jen mi dejte trochu času,“ vyťukal krátce po duelu na Twitter Procházka stručný vzkaz.

Stručný a výstižný.

Český rekonvalescent, který ve středu podstoupil úspěšně lékařský zákrok, opět získal u fanoušků, ale i expertů bonusové body.

Stejně tak Blachowicz.

Zatímco Ankalajev zuřil, skrze tlumočníka mluvil o tom, jak ho „UFC okradla o pás, který je právoplatně jeho, a že už nikdy v Las Vegas pod těmito rozhodčími zápasit nebude“, polský veterán nejprve při svém interview přiznal, že remízu bere, ale pokud někdo měl vyhrát, tak soupeř.

Svoji velikost ale předvedl především o pár desítek vteřin později. Při hřímání naštvaného Rusa se přitočil k němu a reportérovi Joeu Roganovi, vzal si mikrofon a řekl do něj, aby opravdu dali pás Ankalajevovi, protože si ho zaslouží, protože je vítěz.

Jistě, šéf UFC Dana White tak neučinil, frašku dokonal na tiskové konferenci tím, že oznámil další duel o „prokletý“ pás, a to už na UFC 283 (21. ledna 2023) mezi nechtěným Teixeirou a rozjetým Jamahalem Hillem.

Kouč zápasníka Procházky: Budeme za hromosvody. Titulový zápas pro Jirku máme v mailu potvrzen

Pokud ale někoho označit za minimálně morální vítěze víkendu, pak česko-polské duo. Oba ukázali, že slušnost a respekt lze vyjádřit i v náročných (či emočních) chvílích (sportovního) života.

Jaký to rozdíl proti třeba přeskakování klece, aby mohl plácnout na mikrofon pár sprosťáren, když o to vlastně nikdo ani nestojí, rádoby „Krále Oktagonu“ Karlose Vémoly.

Procházka má přislíbeno, že jakmile bude připraven na zápas, bude bojovat opět o svůj pás.

Je téměř jisté, že do té doby dostane ještě jednu šanci také Blachowicz. A pokud ne, zasloužil by si ji proti českému rivalovi.

Oba totiž nejen o tomto víkendu ukázali, že jsou skutečnými šampiony. A pás k němu vlastně ani nepotřebují, spíše ten (a UFC) potřebuje je.