Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Historický úspěch pro Francouzky. I s trestnými koly jsou zlaté, Češky sedmé

Biatlonistka Julia Simonová slaví první místo Francie ve štafetě na MS v Novém Městě. foto: Luboš VáchaMAFRA

Můžeme prohrát jen samy se sebou, říkaly před štafetou francouzské biatlonistky. Chvíli se zdálo, že tento boj skutečně prohrají, vždyť v půlce závodu byly až deváté. Jenže světový šampionát v Novém Městě na Moravě jim je zaslíbený, a tak se dokázaly přesnou střelbou a rychlým během vrátit do čela a s velkým náskokem slavit zlatou medaili. České kvarteto skončilo po dvou trestných kolech sedmé.
  14:06aktualizováno  15:49

Tereza Voborníková se nezalekla prvního úseku, před startem nadšeným divákům spokojeně mávala a usmívala se do kamery. Na střelnici byla stoprocentní, náhradní náboje vezla v sobotu zcela zbytečně. Díky tomu vyrážela do svého posledního kola v kontaktu se třetím místem a Lucii Charvátové předala štafetu osm sekund od druhé příčky.

Štafetový závod žen na 4x6 km

Podrobná reportáž

„Zahodila jsem veškerou nervozitu, byl to můj poslední závod, tak jsem si ho chtěla užít. Stojky jsem se bála, při nástřelu mi vítr dělal neplechu, ale snažila jsem se nad tím moc nepřemýšlet. Dvě nuly na závěr šampionátu mě potěšily,“ zhodnotila své vystoupení Voborníková v rozhovoru pro Českou televizi.

Charvátová se na trati řadila mezi nejrychlejší a společně s kolegyněmi ze Švédska, Německa a Estonska rychle stáhla druhou Norkou. Vleže se zdržela dvěma opravami, stále se ale držela na pódiovém umístění. Zádrhel přišel při střelbě vestoje, kde Charvátová nedokázala dobít dvě chyby a musela na trestné kolo. Češky se rázem propadly až na desáté místo s téměř minutovou ztrátou.

PROGRAM biatlonového MS v Novém Městě na Moravě

Shrnutí všech závodů a výsledků

„Střelba byla obtížnější, než jsem čekala. Bylo to kombinací velké nervozity a nestabilních podmínek. Na stojce jsem cítila třes a už jsem to neustála,“ litovala Charvátová.

Davidová se do své stíhací jízdy pustila s vervou, jenže úsilí na trati nedokázala podpořit na střelnici. Při každé zastávce sice chybovala pouze jednou, na opravu ale v obou případech spotřebovala dva náboje. Na čelo závodu žádný čas nezískala, pořadím se ale díky výkonu na lyžích a zaváhání soupeřek na střelnici posunula až na šesté místo.

Markéta Davidová při střelbě ve štafetě na MS v Novém Městě na Moravě.

Nejrychlejší běh

1. Francie 1:05,6
2. Švédsko +31,8
3. Norsko +1:02,4
4. Estonsko +1:35,6
5. ČR +1:41,3

„Dobíjení na dvakrát mě mrzí, navíc to byly moje chyby. Už včera na tréninku dost foukalo, cvakala jsem, ale nevím, jestli to bylo dobře nebo špatně,“ uvažovala Davidová. „Na trati mě zase hnali diváci, chtěla jsem se před střelbou soustředit na svůj dech a ani jsem ho neslyšela.“

Jessica Jislová vyrážela do závěrečného úseku se ztrátou minuty a dvaceti sekund na čelo a půl minuty na páté Německo. První položka se Češce povedla bravurně a posunula se díky ní na páté místo.

Před střelbou vestoje ji dostihla Norka Tandrevoldová a společně se postavily i na stav. Obě minuly první tři rány, ale zatímco Norka chybovala i dál, Jislová dokázala zbylé dva terče sestřelit. Při opravě mířila jednou mimo, a zdržela se na trestném kole. Na trati ji ještě předstihla polská finišmanka, čímž odsunula Češky na konečné sedmé místo.

Češka Jessica Jislová dojíždí do cíle štafety na MS v Novém Městě.

„Hrozně mě to mrzí. Na stojce byla příležitost se posunout a udělat si náskok na ostatní. Nevím, co se dělo. Byla jsem ve své bublině a jen vnímala, jak netrefuji,“ smutnila zklamaná Jislová.

První světové zlato v historii

Francouzky byly vzhledem k dosavadnímu průběhu šampionátu jasnými favoritkami a hned od startu to ukazovaly. Zádrhel přišel na druhém úseku, kde Sophie Chauveauová musela na trestné kolo po střelbě vleže i vestoje.

Nejrychlejší střelba

1. Polsko 4:00
2. Švýcarsko 4:07
3. Ukrajina 4:35,4
4. Francie 4:43,0
5. Německo 4:53,9

9. ČR 5:23,1

Justine Braisazová-Bouchetová ale následně ukázala, že na lyžích nemá na místních tratích konkurenci a předvedla o čtyřicet sekund rychlejší úsek než všechny zbylé závodnice, čímž posunula Francii zpět na první místo a Julii Simonové předávala s osmnácti sekundami náskoku.

Dvojnásobná šampionka z individuálních závodů pak prožila klidný úsek, až na závěrečnou střelbu, kde třikrát minula, dokázala ale opravit a ze střelnice vyrážela s více než minutovým náskokem.

Před stadionem pak stihla zastavit u trenérů, převzít od nich vlajku a triumfálně projet cílem.

Jak se vše odehrálo

Nedočkavá Francouzka. Zlatá ze smíšené štafety dvojic Lou Jeanmonnotová od startu na nic nečekala a ukazovala, proč jsou Francouzky považované za největší favoritky. Hned v prvním kole začala zbytku pole odjíždět, po bezchybné první položce se osamostatnila a svůj náskok po druhé střelbě zvýšila už na 23 sekund.

Noční můra obhájkyň. Italské obhájkyně zlaté medaile z loňského Oberhofu ztratily závod na druhé položce, kde Samuela Comolaová prožila absolutní trápení a musela na dvě trestná kola. Náhle tak byly až na 19. místě s více než dvouminutovou ztrátou.

Biatlonové MS v Novém Městě na Moravě

příloha iDNES.cz

Zápletka pro favoritky. Druhý úsek francouzské štafety převzala Sophie Chauveauová, která byla v Novém Městě zatím dvakrát čtvrtá. Na své sobotní představení ale nebude vzpomínat ráda. Vyjetý náskok Jeanmonnotové sice dokázala před první položkou zvýšit na půl minuty, vleže ji ale zůstal svítit jeden terč a jedno trestné kolo musela absolvovat i po střelbě vestoje. Rázem byla až devátá a ztrácela tři čtvrtě minuty.

Estonská fantazie. Už na prvním úseku si skvěle vedla Estonka Minkkinenová, předávala dokonce na třetím místě. Estonské vystoupení pak vyšperkovala Tuuli Tomingasová, která zvládla první položku bez problému a předvedla druhý nejrychlejší běžecký čas. Štafetu přivezla na prvním místě a Estonky v půlce závodu vedly o devatenáct sekund před Norskem.

Francouzka Lou Jeanmonnotová letí po trati štafetového závodu žen.

Norské trápení. Norky se až do třetího úseku držely na medailových pozicích, to se ale mělo změnit po střelbě vestoje Idy Lienové. Norka zatím v individuálních závodech na šampionátu střílela se třemi, šesti a osmi chybami a hrůzostrašné statistiky potvrdila i tentokrát. Musela kroužit hned dvě trestná kola a propadla se na desáté místo s více než minutou a půl ztráty.

Konečně medaile. Daleko za očekáváním jsou zatím na tomto šampionátu Švédi, kteří získali bronz v úvodní smíšené štafetě, v individuálních závodech ale muži ani ženy nekonkurovali nejlepším. Až v sobotu. Švédky se celý závod držely v popředí a na třetím úseku se Hanna Öbergová osamostatnila na druhém místě od soupeřek. Na její sestře Elviře pak bylo závod v závěru nepromarnit. První pozice byla dvacet sekund vzdálená a třetí Estonsko ztrácelo přes minutu, což se nezměnilo ani po jednom švédském trestném kole.

Němky kazí estonský sen. Do posledního kola nastoupila za Německo Sophie Schneiderová, která na poslední chvíli nahradila nemocnou Franzisku Preussovou. Svůj úsek začínala na pátém místě s dvaceti sekundami ztráty na medailové příčky. Díky rychlé střelbě vleže se ale dokázala přiblížit třetímu místu Estonky Talihärmové a při závěrečné položce se od ní definitivně oddělit. Po rozpačitém úvodu šampionátu tak mají Němky další medaili a Estonky se čtvrtým místem zdaleka nejlepší umístění v historii.

Smutná Tandrevoldová. Vedoucí žena Světového poháru si v Novém Městě prochází střeleckým očistcem, střelbou vestoje přišla o nejlepší desítku ve sprintu i stíhačce, na stojce promarnila zlatý náskok ve smíšené štafetě dvojic. Ani v sobotu si náladu nezlepšila. Vestoje netrefila ani jeden z pěti terčů a třemi opravnými náboji zvládla trefit jen dva. S pěti trestnými koly dovezla Norsko do cíle až na desátém místě.

Mistrovství světa v biatlonu

Nové Město na Moravě (Žďársko)

Štafeta žen (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, Chauveauová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:15:00,8 (2 trest. okruhy + 11 dobíjení), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -38,3 (1+12), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Schneiderová) -1:14,2 (0+9), 4. Estonsko -1:40,1 (0+11), 5. Ukrajina -2:08,8 (0+10), 6. Polsko -2:14,6 (0+3), 7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:22,7 (2+12).