Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rusové podezřelí z dopingu na MS v biatlonu, policie při razii zabavila Loginovi osobní věci

Alexander Loginov je znovu podezřelý z dopingu foto: Reuters

Anterselva - Italská policie dnes kvůli podezření z dopingu prohledala hotel v Anterselvě, ve kterém během mistrovství světa bydlí ruští biatlonisté. Podle mluvčího policie jsou z porušení pravidel podezřelí jeden závodník a jeho trenér. Podle ruské tiskové agentury Interfax šlo o Alexandra Loginova, který na úvod šampionátu ovládl sprint.
  15:09

Osmadvacetiletý Loginov měl problémy s dopingem už v minulosti, před pěti lety dostal dvouletý zákaz činnost za krevní doping EPO. V Anterselvě řada jeho soupeřů v čele s Francouzem Martinem Fourcadem zpochybnila jeho bezúhonnost. Ohrožen je jeho plánovaný start v dnešní štafetě.

„Celá operace souvisela s tím, že hlavní trenér Alexandr Kasperovič používal cizí akreditaci,“ vysvětloval razii předseda ruského svazu Vladimir Dračov. „Policie hodinu a půl prohledávala jeho věci a některé si vzala s sebou,“ dodal Dračov.

Alexander Loginov je znovu podezřelý z dopingu
Alexander Loginov je znovu podezřelý z dopingu

Rusko po skandálu se státem řízeným dopingem přišlo v prosinci 2017 o status řádného člena v mezinárodní unii IBU. Je pouze provizorním členem bez hlasovacího a volebního práva a bez možnosti podávat návrhy. Ruští reprezentanti se nicméně mohou účastnit závodů včetně Světového poháru či mistrovství světa.

Před několika dny IBU kvůli dopingu anulovala výsledky ruských reprezentantů Jevgenije Usťugova a Světlany Slepcovové ze sezony 2013/14. Ruská mužská štafeta tak přijde o olympijské zlato ze Soči.

Autor: