Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští kajakáři uspěli jen v hlídkách, do Paříže zamíří Galušková

Kajakářka Antonie Galušková na ME v Tacenu. foto: Kanoe.cz/Jakub Duřt

Čeští kajakáři i kajakářky zůstali na mistrovství Evropy slalomářů ve slovinském Tacenu bez medaile. Nejvýše skončili na pátém místě šampion z roku 2021 Vít Přindiš a Tereza Fišerová. Jiří Prskavec, který bude za dva měsíce v Paříži obhajovat olympijské zlato, sedmý evropský titul do sbírky nepřidal. Šanci ztratil po penalizaci 50 sekund za chybně projetou osmnáctou branku. V neděli se pokusí prosadit na kánoi.
  11:13aktualizováno  15:55

V neolympijském závodě hlídek získali zlato kajakáři Prskavec, Jakub Krejčí a Přindiš a bronz kajakářky Antonie Galušková, Kateřina Beková a Fišerová.

Prskavec v kanále na předměstí Lublaně absolvoval první letošní závod v kategorii K1, protože se více zaměřil na kánoi, kde má šanci vybojovat rovněž nominaci na olympiádu v Paříži. Po nadějném začátku měl problém se čtvrtou brankou od konce. „Uhodil jsem ji, aby kolem mě projela. Což znamená úmyslné odhození a správné posouzení za 50 (trestných) sekund,“ řekl Prskavec.

Vyhodnotil, že válec pod mostem, kterým se muselo projet ze sedmnácté do osmnácté branky, je příliš úzký a vysoký, než aby ho propádloval. Hrozilo, že by se v něm zasekl, takže se na něj pokusil naskočit. „Nahodil jsem to a ten úhel přes půlmetrový pruh, ve kterém se dalo jet, jsem měl shora dolů. Tím pádem mi to krásně klouzlo, bohužel pod tu bránu,“ poznamenal k neúspěšnému manévru. Nakonec obsadil mezi 12 finalisty deváté místo.

Přindiš doplatil na dvě trestné sekundy na třinácté brance, bez nich by skončil druhý. Fišerová sice zajela čistě, ale od bronzové medaile, kterou získala na loňském ME v Krakově, ji dělilo 1,35 sekundy.

Antonie Galušková, jež si v dopolední kvalifikaci zajistila olympijskou účast v Paříži, byla sedmá. Zatímco v kvalifikaci měla nejlepší čas, tentokrát jí jízda tolik nesedla. „Na finále byla trochu jiná voda, ale nevím, jestli stoupla nebo klesla. Ale každopádně ve čtvrté bráně jsem v kvalifikaci krásně sklouzla po vlně, ale ve finále tam nebyla. Bohužel mi nevyšel ani válec na brankách 17 a 18,“ řekla.

Evropské tituly na kajaku získali poprvé Ital Giovanni de Gennaro a Polka Klaudia Zwoliňská.

V závodě hlídek se po dvou letech vrátili na trůn čeští kajakáři. Česká trojice zajela čistě a zvítězila o 4,35 sekundy před Rakouskem. Od roku 2016 vyhráli Češi hlídku kajakářů posedmé z posledních devíti ME, Prskavec s Přindišem u toho byli pokaždé.

Podruhé za sebou byla na evropských stupních vítězů česká hlídka kajakářek. Po loňském stříbru z Evropských her, u něhož byly Galušková s Fišerovou, nyní dojely třetí. Na vítězné Slovinky ztratily více než devět sekund, předstihly je ještě Francouzky.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Tacenu

K1:
Muži:
1. De Gennaro (It.) 86,56 (2 trest. sekundy), 2. Leitner (Rak.) -2,96 (0), 3. Chiarello (Švýc.) -3,87 (0), ...5. Přindiš -4,31 (2), 9. Prskavec -51,36 (52), v kvalifikaci 17. Tunka, 24. Krejčí (všichni ČR).

Hlídky 3xK1: 1. Česko (Prskavec, Krejčí, Přindiš) 105,17 (0), 2. Rakousko -4,35 (0), 3. Francie -4,69 (4).

Ženy: 1. Zwoliňská (Pol.) 95,77 (0), 2. Paňková (SR) -4,95 (0), 3. Franklinová (Brit.) -6,53 (0), ...5. Fišerová -7,88 (0), 7. A. Galušková -10,67 (0), v kvalifikaci 27. Beková (všechny ČR).

Hlídky 3xK1: 1. Slovinsko (Terčeljová, Hočevarová, Novaková) 124,55 (2), 2. Francie -7,27 (6), 3. Česko (A. Galušková, Beková, Fišerová) -9,22 (4).

Autoři: ,