Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Musely zrušit účast ve finále mezinárodního turnaje. Ostatní totiž chtěli odjet z Ukrajiny bez nich

Sport

  8:00
LVOV/PRAHA - Velice bizarní situace se udála o víkendu v ukrajinském Lvově na mezinárodním florbalovém turnaji Ukrajina Open, tedy obdobě tuzemského Czech Open. Florbalistky pražského Bučis Teamu se totiž musely nedobrovolně odhlásit z finále, protože kdyby tak neudělaly, společný autobus s jinými českými týmy by jim totiž ze Lvova ujel.

Florbalistky Bučis Teamu foto: bucisteam.cz

Florbal ho nebavil, teď je mistrem světa s hvězdným potenciálem

Tak tohle si ani ve snu nepředstavovaly. Měly šanci zvítězit na početně obsazeném turnaji, který mezi profesionály ovládli hráči kolem reprezentačního beka Lukáše Veltšmída, hráčů Vítkovic a Mladé Boleslavi a mezi amatéry florbalisté ze Zlína.

Florbalistkám pražského Bučis Teamu však jen zbyly oči pro pláč. Musely totiž ještě před finále opustit dějiště turnaje ve Lvově, aby cestu z Ukrajiny trávily vedle florbalistů a jejich činovníků, kteří jim podtrhli nohy.

„Ukrajina Open jsme se letos zúčastnily třetím rokem, po předchozích zkušenostech s dopravou jsme proto uvítaly nabídku přidat se k dalším týmům na společnou cestu autobusem z Olomouce,“ řekla serveru Lidovky.cz hráčka Bučis Teamu Olena Dragunová.

„Turnaj probíhal v dobré náladě až do čtvrtého, finálového dne, kam jsme se jako jediný tým z autobusu probojovaly. Po vítězném semifinále jsme se už viděly, jak si všichni užijeme finále a pak to náležitě oslavily cestou domů,“ popisovala situaci rodačka z ukrajinského Záporoží.

Ženský tým FC Bučis Team.

Po vítězném semifinále však přišla pro hráčky Bučis Teamu studená sprcha.

„Hned jak jsme dohrály, nám bylo členy dalších dvou týmů z autobusu sděleno, co jsme si to jako dovolily, vyhrát semifinále. Kdyby totiž byli v naší pozici oni, tak to prý pustí a zápas úmyslně prohrají,“ zoufala si Dragunová.

„Prý se mezi sebou domluvili, že nám zafandí v boji o třetí místo. Ale finále, to prý ať si klidně hrajeme, ale oni jedou domů. Přece nebudou čekat na nějakých šest holek,“ diví se florbalistka Bučis Teamu.

I když jeden z olomouckých mužských týmů chtěl na pražský tým počkat, další Olomoučané a pražský mužský tým chtěli odjet v 17 hodin, na kolik byl původně naplánován odjezd.

„Konec finále by však byl zhruba v 19 hodin, takže se jednalo maximálně o dvě a půl hodiny zpoždění. Přesto začalo dohadování, a i když se nás hráči týmu Saros Olomouc zastali, byli přeřváni zbytkem autobusu,“ popisuje Dragunová.

„Narychlo jsme se proto s pořadatelem snažily vyměnit finále s jiným zápasem, ale to se nepovedlo, tak jsme musely finále vzdát. Tímto bych chtěla poděkovat panu Martinu Schejbalovi z FBŠ Olomouc a Koupelnám Olomouc, že nás připravili o zážitek,“ dodala zklamaná florbalistka.

Podle Martina Schejbala však nikdo Bučis Team nenutil, aby se vzdal finále. Autobus by totiž odjel v 17 hodin buď plný lidí, anebo bez nich. Musel být totiž druhý den brzy ráno v Olomouci, aby mohl odjet do Chorvatska. Navíc Dragounovou odhadovaná doba zpoždění prý neodpovídá realitě, jelikož nepočítá se zpožděním, které by autobus nabral při pozdějším odjezdu na hranicích. Podle něj by bylo několikanásobně vyšší. 

„Nikoho jsem rozhodně nenutil,“ říká Schejbal. „Pokud chtěly hráčky zůstat, mohly. Za rozhodnutím, kdy autobus odjede, další týmy nestály. A je smutné, že to paní Dragounová takto vnímá.“

„Obzvlášť když ví, že odjezd byl pevně stanovený předem již v pátek a celý autobus s ním souhlasil, protože řada hráčů i hráček musela být v pondělí v práci, tak abychom to všichni stihli. Navíc to byla i podmínka Bučis Teamu, která byla po měsíce příprav neustále zdůrazňována,“ vysvětlil Schejbal.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...