Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Navrátilová se zlobí na Bushe i na Klause

Sport

  7:57
PRAHA - Je trošku pomalejší, má víc vrásek, méně svalů, větší zadek a chce české občanství. Tak se vidí bývalá světová jednička Martina Navrátilová po dvaceti letech, které uběhly od jejího posledního soutěžního utkání na pražské Štvanici.

Martina Navrátilová foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Před svým dnešním comebackem v rámci turnaje ECM Prague Open po boku Strýcové proti Blahotové s Rolleovou stihla trénovat na centrálním dvorci i zkritizovat prezidenta Václava Klause kvůli jeho postoji k registrovanému partnerství.

Může se stát, že budete na Štvanici nervózní?
Člověk je nervózní pořád, ale záleží na tom, jak se s tím vypořádá. Když někdo řekne, že není nervózní, tak buď lže, nebo mu je jedno, jestli prohraje a jak bude hrát. Takže budu nervózní, ale dobře nervózní.

Jak jste si užívala trénink v Praze? 
Centrkurt je ve fantastické kondici. Bylo tam i pár diváků a fotografů, tak jsem se snažila, abych nedělala nějaký ošklivý obličeje. Máma mi totiž vynadala, že byla v novinách moje blbá fotka.

Poslední soutěžní zápas jste na Štvanici odehrála v roce 1986 při Fed Cupu. Jak se za tu dobu změnilo místní ovzduší? 
Určitě se mi teď dýchá líp. Vzduch je ale jiný v celé zemi. Už jenom to přivítání... Nejvíc mi tehdy bylo líto, když jsem odlítala, že není spravedlivé, že můžu odjet a hodně lidí by třeba jen rádo na návštěvu do Rakouska nebo Německa. A nemůže... Teď je to jiný pocit. Člověk může být na tohle místo hrdý, nemusí se už stydět.

Jak jste se změnila za ta dvě desetiletí vy?
(usmívá se) Mám trošku víc vrásek. Jsem trošku pomalejší. A mám míň svalů a větší zadek. Ale jako člověk jsem se doufám trochu vylepšila. O to se snažím celý život.

Opusťme minulost. Přemýšlela jste už o tom, jestli přijedete na pražský turnaj i v příští sezoně? 
Všichni se mě pořád ptají, jestli budu hrát i příští rok. Hraju tento rok a to vám musí zatím stačit! Všichni se ptají na budoucnost. Ta mě ale nazajímá! Mě zajímá tento týden.

Ve čtyřhře se představíte s Bárou Strýcovou. Kdy jste si vůbec naposledy zahrála s českou tenistkou? 
S Renatou Tomanovou? S Helenou Sukovou? Nevím... Ale s Hankou Mandlíkovou jsem vlastně vyhrála US Open, na to bych úplně zapomněla. Jenom nevím rok.

Dovedete si představit, že byste netvořily americko-český pár, ale vyloženě českou dvojici? Co vám říká české občanství? 
Zařídím to, udělám to. Do konce roku ho snad budu mít.

Budete mít americké i české? 
Proč ne...

Co vám vlastně nejvíc ve Spojených státech chybí? 
Kremžská hořčice. Ta mi schází. Vždycky ji tahám s sebou do Ameriky, protože tam se nenajde.

Jste stále rozhněvaná na prezidenta George Bushe? Nezměnila jste na něj názor? 
Ne! Jsem naštvaná na amerického i českého.

Proč na českého? 
Proč ne? To, jak se vyjádřil k homosexuálním vztahům... Osobní názor je jedna věc, ale když to řekne jako prezident země... Nemůžu být přece spokojená, když mě neuznává jako stoprocentního člověka a říká, že můj vztah není stejně vyrovnaný jako ten jeho. Je mi to líto.

Václav Klaus bude v neděli předávat na turnaji ceny. Nehrozí nějaká výměna názorů? 
Možná mu vynadám. (smích) Když jsem kritizovala Bushe, chtěli mě poslat do Česka. Teď kritizuju tady. Snad mě nepošlou na Sibiř.

Autoři: