Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nemusíme cestovat, hrajeme ve známém prostředí. Může to být výhoda, říká hvězda USK Jonesová

Brionna Jonesová z USK Praha. foto: FIBA

Praha - V úterý vstoupí basketbalistky ZVVZ USK Paha do druhé části skupinových zápasů v Eurolize. Tentokrát však z pohodlí „bubliny“ v domácí hale Královka. Tedy z pohodlí... Podobně jako v prosinci v Istanbulu se striktními koronavirovými opatřeními a bez diváků. Z amerického podkošového supertandemu se v Praze navíc představí jen jeden jeho článek.
  13:23

První a druhé místo v užitečnosti v celé Eurolize mluví za vše. Málokdy se stane, aby dvě spoluhráčky ovládaly individuální statistiky této soutěže tak jako nerozlučné duo Alyssa Thomasová a Brionna Jonesová v istanbulské bublině.

Jejich nerozlučnost nespočívá jen v jejich statistikách a přátelství. Poslední roky je jejich rutina celé sezony stejná. Odehrát sezonu ve WNBA za Connecticut Sun, poté se převléknout do dresu USK a dominovat na českých palubovkách a v Eurolize.

All smiles after the first day of practice in the #Wubble, it feels great to be back! ☀️

11. července 2020 v 0:52, příspěvek archivován: 19. ledna 2021 v 12:07

Jenomže tentokrát jejich souznění narušila komplikace. Alyssa Thomasová musela kvůli zranění nohy odcestovat do USA na zdravotní vyšetření. Zatím není jasné, o jak vážný problém se jedná, ale minimálně v pražské bublině Thomasová nenastoupí.

Brionna Jonesová z USK Praha.
V Mariánských Lázních byly 31. července 2020 vyhlášeny výsledky ankety...

Silné individuality - základ úspěšného týmu

Brionna Jonesová byla v Istanbulu nejlepší střelkyní pražského týmu. V bodech na zápas jí patří sedmé místo celkově. „Mohla bych doskakovat o něco lépe,“ odpověděla osmá nejlépe doskakující hráčka Euroligy na otázku, co by mohla v pražské bublině ještě zlepšit.

Její kolegyně Thomasová naopak v prosinci vládla v Istanbulu všem hráčkám v asistencích i doskocích. Jak teď nahradit její skvělou produktivitu?

Bude to těžké, spíše nemožné.

Na poslední chvíli se však k pražskému týmu připojila další Američanka Candice Dupreeová, která by měla zaujmout pozici Thomasové. Do USK se vrací po čtyřech letech. Společně s krajankou Jonesovou se postaví soupeřkám.

Dnešní venkovní zápas proti KP BRNO skončil výhrou 57:89.
.
.
.
#gameday #basketball #basketballteam #usk #winner

13. ledna 2021 v 20:02, příspěvek archivován: 19. ledna 2021 v 12:06

„Snažím se sdílet se spoluhráčkami všechno, co jsem se za ty čtyři roky ve WNBA naučila,“ tvrdí Jonesová.

Z takových zkušeností mohou těžit především mladé hráčky USK v čele s talentovanou jedenadvacetiletou Veronikou Voráčkovou, která se loni stala v Eurolize druhou nejlepší basketbalistkou do 21 let.

Boj o postup

USK má po třech odehraných zápasech dvě vítězství, stejně jako francouzský ASVEL Lyon a turecké Fenerbahce Istanbul, bez vítězství zatím skupinu uzavírá polská Arka Gdyně. Do březnového čtvrtfinále postoupí pouze dva nejlepší.

„V přípravě jsme se zaměřili hlavně na vypomáhání v obraně. Pak taky na zlepšení efektivity v útoku, hlavně v závěrečné čtvrtině,“ přibližuje trénink Jonesová.

Brionna v dnešním zápase proti Loko Trutnov nastřílela 40 bodů a měla 8 doskoků.
.
.
.
#basketball #gameday #greatjob #usk

10. ledna 2021 v 18:00, příspěvek archivován: 19. ledna 2021 v 12:07

Ztráta koncentrace v poslední čtvrtce stála dlouhodobě nejlepší český tým v Turecku zápas s Fenerbahce Istanbul. Do klíčové čtvrtiny Pražanky tehdy nastupovaly s pětibodovým vedením. Za deset minut hry ale nasbíraly bídných pět bodů a prohrály.

„Určitě se můžeme zlepšit i v obraně. Větší pozor si tentokrát musíme dát na Satou Saballyovou a Marine Johannesovou,“ říká Jonesová. Pivotka Fenerbahce Saballyová totiž v prvním zápase nastřílela USK 30 bodů, křídelnice Lyonu Johannesová nasázela šest trojek a zapsala 38 bodů.

Doma je doma. I bez diváků

Skupina B Euroligy odehraje své zápasy mezi úterým a pátkem v hale Královka - na domácí půdě USK.

„Nebudeme muset cestovat a budeme hrát ve známém prostředí, to by mohla být naše výhoda,“ doufá Jonesová. Dodává ale, že bez diváků je celá letošní sezona „taková zvláštní“.

V dnešním zápase proti Slovance se stala MVP @bri_jones18 (24 bodů, 15 dosloků). Great job!
.
.
.
#mvp #basketball #usk #gameday

30. prosince 2020 v 17:51, příspěvek archivován: 19. ledna 2021 v 12:07

Výhodu by to pro ni mohlo mít ještě jednu. Hned po případném postupu ze skupiny se může odměnit poctivou kulajdou, kterou si v Česku tuze oblíbila.

První zápas hrají svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové v úterý od 19 hodin proti Fenerbahce Istanbul. Ve čtvrtek se pak utkají s Lyonem a skupinu uzavřou v pátek proti Gdyni.

Autor: