Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Nezkušení brankáři jako handicap? Ne, to je fakt

Sport

  14:35
PRAHA - Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička se bude muset na nadcházejícím mistrovství světa ve Švýcarsku obejít bez brankáře, který má kontě alespoň jeden start na vrcholné mezinárodní akci. Přesto si Růžička nechce stěžovat na nepřízeň osudu a trojici Lukáš Mensator, Martin Prusek a Jakub Štěpánek, kterou dnes nominoval, věří.

Vladimír Růžička oznamuje nominaci. foto: ČTK

Z pětičlenného výběru tak vypadli Miroslav Kopřiva a Alexander Salák. "Rozhodli jsme se podle aktuální formy, ta teď rozhoduje. Do mistrovství je pět dní. Rozhodně to ale neberu jako handicap, ale jako fakt," řekl Růžička na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Zkušenosti s podobnou situací má navíc i ze Slavie, která v závěru této sezony také neměla k dispozici zkušeného gólmana. Přesto postoupila až do finále extraligy. "Rozhodnu se a jsem připraven za to nést odpovědnost. Bez ohledu na to, co se bude psát nebo co bude kdo tvrdit," uvedl Růžička.

Vzhledem k tomu, že Štěpánek s Mensatorem odchytali v národním týmu jen tři respektive šest zápasů, uvítal Růžička, že se dal zdravotně do pořádku třiatřicetiletý Prusek. Účastník tří světových šampionátů, na kterých byl ale vždy jako trojka a zápasy tak sledoval z tribuny, si totiž v přípravě proti Slovensku poranil třísla. Momentálně je už ale fit.

"Čtrnáct dní na tom pracoval (fyzioterapeut) Pavel Kolář. V Liberci s námi chodil na led, i když jsme měli jen krátké tréninky. Na nic si nestěžoval a říkal, že je v pořádku. Věřím mu, že to tak je," uvedl Růžička, jenž podle všeho počítá s tím, že Prusek bude vždy připraven krýt záda mladším kolegům.

Zda ale začne turnaj jako jednička Mensator, jenž dovedl Karlovy Vary k mistrovskému titulu, nebo Štěpánek, který se předvedl ve výborném světle na turnaji v Liberci, Růžička neřekl. "Když jsem měl zkušené brankáře, například před Vídní 2005, tak jsem rozhodl, kdo bude jednička. Teď nechci předbíhat. Máme ještě dva tři dny. Na srazu ve středu si sedneme a probereme to s nimi," uvedl Růžička, jenž je připraven své rozhodnutí zveřejnit ve čtvrtek nebo v pátek.

Slova chvály měl ale zejména pro Štěpánka, který se přitom zpět do přípravy reprezentace dostal podle všeho jen díky Pruskovu zranění. "V Liberci mi udělal největší radost. Ve dvou těžkých utkáních ukázal, že chytá velmi dobře. Dařilo se mu navíc i v play off," podotkl Růžička.

Zároveň ale ocenil i Mensatora a jeho přínos pro karlovarský titul. "Trochu mi ale vyrazilo dech, když jsem zjistil, že má odchytáno jen o tři zápasy v reprezentaci více než Štěpánek. Přitom je v reprezentaci rok a půl," řekl.

Nominace dvojice Mensator, Štěpánek může být podle vedení reprezentace přínosná i z pohledu olympijských her ve Vancouveru v příštím roce. Kdyby se totiž zranil Tomáš Vokoun, jenž se letos před MS omluvil, řešil by Růžička za devět měsíců podobný problém jako nyní. "A pak bychom stejně museli vzít někoho z Evropy. Letos udělali mladí brankáři u nás velký skok, tak dostanou šanci. Jednou to přijít muselo," uvedl Růžička.

Do Švýcarska nakonec s týmem neodletí Kopřiva, který absolvoval v sezoně všechny turnaje seriálu Euro Hockey Tour a vypadalo to, že právě on bude hlavním kandidátem na post dvojky za Vokounem, případně jedničky. "V neděli v Liberci jsme spolu mluvili asi patnáct minut, bylo to nepříjemné. Vím, jaké to je. Finále (sezony) je vždy mistrovství světa nebo olympijské hry. Míra je ale perspektivní brankář a v dalších sezonách do nominace určitě promluví," dodal Růžička.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...