Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hamilton letos poprvé nevyhrál kvalifikaci, v Bahrajnu uspěl Rosberg

Sport

  18:52
MANÁMA - Na startu nedělní Velké ceny Bahrajnu bude první řada patřit pilotům stáje Mercedes. Z pole position vyrazí do večerního závodu německý lídr šampionátu Nico Rosberg, který v kvalifikaci pod umělým osvětlením porazil o 279 tisícin Brita Lewise Hamiltona. Ve všech třech trénincích přitom bylo pořadí opačné. Hamilton ve třetím závodě v sezoně poprvé kvalifikaci nevyhrál.

Němec Nico Rosberg. foto: Reuters

Úřadující světový šampion Sebastian Vettel z Německa v souboji o pozici na startu nepostoupil ani do finálové desítky a skončil jedenáctý. 

Rosberg pojede z pole position popáté v kariéře. "To mě nesmírně těší. Zítra to bude úplně jiný příběh, ale jsem na něj připravený," řekl německý pilot, který vede šampionát po triumfu v Austrálii a druhém místě v Malajsii, kde prohrál jen s Hamiltonem. 

Ten útočil na kvalifikační hattrick, ale v rozhodujícím kole udělal chybu a pokus o rychlé kolo přerušil. "Zabalil jsem to, ale celkově jsem rád za náš tým. Nico zajel skvěle a jsem rád, že je na pole position můj týmový kolega a ne někdo jiný," řekl.

Úřadující světový šampion Sebastian Vettel z Německa v souboji o pozici na startu nepostoupil ani do finálové desítky a byl jedenáctý.

 Vyvrcholil tím jeho neúspěšný den, ve kterém po hodinách nedokončil třetí trénink. "Nebyl to jednoduchý den. Dobrá zpráva je, že máme na zítra o sadu pneumatik víc," uvedl s trpkým úsměvem.

Jeho týmový kolega Daniel Ricciardo z Austrálie byl největším soupeřem mercedesů, ale za Rosbergem zaostal o propastných 866 tisícin. Kvůli trestu z minulého závodu v Malajsii navíc odstartuje až ze 13. místa.

Vettelovi bude patřit pátá řada společně s Fernandem Alonsem ze Španělska ve ferrari. Ve druhé budou stát Fin Valtteri Bottas z Williamsu, který už ztratil na Rosberga přes sekundu, a Mexičan Sergio Pérez z Force India. Až za nimi skončili v kvalifikaci i další exmistři světa Kimi Räikkönen z Finska ve ferrari a britský pilot McLarenu Jenson Button.

Rosberg pojede z pole position popáté v kariéře. Šampionát vede po triumfu v Austrálii a druhém místě v Malajsii, kde prohrál jen s Hamiltonem.

Kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu, 3. závod mistrovství světa vozů formule 1

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:33,185, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:33,464, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:34,051, 4. Bottas (Fin./Williams) 1:34,247, 5. Pérez (Mex./Force India) 1:34,346, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:34,368, 7. Button (Brit./McLaren) 1:34,387, 8. Massa (Braz./Williams) 1:34,511, 9. Magnussen (Dán./McLaren) 1:34,712, 10. Alonso (Šp./Ferrari) 1:34,992.

Poznámka: Ricciardo bude na startu o 10 míst vzadu kvůli trestu z minulé GP Malajsie.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...