Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

O nejslavnější sako ve znamení ‚Tigermánie‘. Vrátí se golfová legenda na vrchol?

Sport

  11:44
AUGUSTA/PRAHA - V americké Augustě dnes startuje nejslavnější golfový turnaj světa – Masters. Mezi favority se po odmlce hlásí i legendární veterán Tiger Woods, který by rád vyšperkoval svůj velký návrat.

Tiger Woods. foto: ČTK/AP

Naposledy se z triumfu na jednom ze čtveřice golfových majorů, obdobě tenisových grandslamů, radoval před téměř deseti lety. V roce 2008 zvítězil na US Open.

Od té doby se v kariéře a životě Tigera Woodse, někdejší světové jedničky a muže, který svůj sport coby globální superstar neskutečně zpopularizoval, událo spoustu kotrmelců a zvratů.

Vše odstartovaly Woodsovy nevěry manželce Elin Nordegrenové, které začaly vycházet na světlo v listopadu 2009. S bývalou švédskou modelkou se oženil o pět roků dříve, měli spolu dvě děti a následující léto se rozvedli. Nepomohla ani Tigerova léčba ze závislosti na sexu a kajícná omluva. „Omlouvám se za svou nezodpovědnost a sobecké chování, jehož jsem se dopustil,“ pronesl tehdy ve veřejném vystoupení.

Další patálie se vzápětí nabalovaly. Pokles formy, vleklé zdravotní problémy (především bolesti zad), které se v různých intervalech vracely a vyžádaly si několik operací, či loňské zatčení za řízení pod vlivem omamných látek. Způsobilo jej předávkování léky, jež v té době užíval. „Neuvědomil jsem si, že mě může kombinace léků tak silně ovlivnit,“ vysvětloval. Následovala pokuta, léčba a veřejně prospěšné práce.

Nevyšel mu ani velmi sledovaný vztah s americkou lyžařskou hvězdou Lindsey Vonnovou, rozešli se po třech letech.

Nezávodil, tratil i finančně

Ze zdravotních i osobní důvodů několikrát přerušil kariéru, postupně se z pozice golfového vládce (na trůnu vydržel celkem rekordních 683 týdnů) až do sedmé stovky světového žebříčku. Často se nevědělo, kdy se na okruhy vrátí a zda vůbec.

Tiger Woods v Augustě.

Zmíněné eskapády se samozřejmě promítly i do Woodsových příjmů. Před sexuální aférou platil za sportovní celebritu číslo 1. Své jméno s ním spojovaly nejen firmy sportovního průmyslu, ale také globální výrobci kosmetiky (Gillette), hodinek (TAG Heuer), oblečení (Nike), automobilů (Buick) či komunikačních technologií (AT&T).

Nike je jedním z mála těch nejvýznamnějších sponzorů, kteří s Woodsem zůstali do dneška. Přesto Woods stále okupuje druhou příčku pořadí nejlépe vydělávajících sportovců všech dob. Podle magazínu Forbes si golfem i mimosportovními aktivitami do loňska přišel na 1,7 miliardy dolarů (první basketbalista Michael Jordan 1,85 miliardy a třetí golfista Arnold Palmer 1,4 miliardy).

Nyní je dvaačtyřicetiletý vítěz čtrnácti majorů konečně zpět i co se týče formy. „Dostal jsem druhou šanci na život. Jsem chodící zázrak,“ uvedl Woods optimisticky.

Vyšroubované ceny lístků

Že je pro Masters jeho návrat velkým tahákem, bylo poznat už ze zájmu o lístky. Pokud měli golfoví příznivci štěstí a vyhráli v loterii možnost nákupu vstupenek, zaplatili za celý turnajový týden 375 dolarů (cca 7700 korun). U přeprodejců se však následně cena stejných lístků vyšplhala až na téměř dvacetinásobek, nejvíc v historii. Také televizní přenosy s Tigerovou účastí jsou mnohem sledovanější.

První dvě kola půjde Woods s Australanem Marcem Leishmanem a Angličanem Tommym Fleetwoodem. „Můj syn Woodse zaregistroval nedávno a ptal se, kolik má titulů. Sedmdesát devět, řekl jsem, a on, kolik mám já. Když jsem řekl, že tři, odvětil: Aha, tak jo,“ smál se Leishman a dodal: „Je poklona hrát s Tigerem.“ 

Woods má v Augustě patřit mezi favority. Na turnajích před Masters byl dvanáctý, druhý a pátý. A sám si také věří. „Přijel jsem vyhrát. Cítím se výtečně.“

To by byl comeback snů.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...