Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Odešla „Železná lady“ basketbalu Hana Ezrová, bylo jí 92 let

Hana Ezrová přebírá trofej za první místo během reprezentačního turnaje v SSSR. foto: fotoarchiv: Hana Ezrová

Praha - V neděli zemřela v 92 letech členka Síně slávy České basketbalové federace, bývalá reprezentantka, obětavá trenérka a funkcionářka Hana Ezrová, rozená Kopáčková. Počátek a konec kariéry kapitánky československého národního týmu orámovaly premiéry ženské reprezentace na Mistrovství Evropy 1950 v Budapešti a Mistrovství světa v Riu de Janeiru 1957.
  13:37

Na obou získaly naše hráčky bronzové medaile. V průběhu jedenácti let v reprezentaci, kdy nechyběla ani v jednom utkání, se Hana Ezrová podílela ještě na dalším bronzu a dvou stříbrných medailí z evropských šampionátů.

Basketbal byl její život, věnovala se mu i po skončení reprezentační kariéry ve Spartě Praha. S manželem Josefem Ezrem, mistrem Evropy z roku 1946, spolu trénovali minibasket, žáčky, dorost, dospělé, vychovali několik reprezentantek. I poté, co oslavila devadesátku, se ráda přišla podívat na euroligu žen nebo na utkání české reprezentace.

Hana Ezrová na střídačce pražské Sparty.

Jen jednoho se Hana Ezrová nedočkala, zlaté medaile. Nejblíže k ní měla na ME v Praze v roce 1956, ale tým nezvládl závěr utkání semifinále s Maďarskem. Pro kroniku Nebáli se své odvahy o tom momentu řekla: 

„Závěr byl nervózní, dělaly jsme chyby, já trpěla na lavičce. Pak mě trenér Dobrý poslal rozcvičit, že bych mohla jako zkušená hráčka rozhodnout ze své parkety na pravém křídle. V té vřavě na mě ale zapomněl, jak mi později přiznal….“

Český basketbal na jednu z nejvýraznějších hráček své historie ale nezapomene.

Poslední rozloučení s Hanou Ezrovou proběhne v pátek 24. ledna v 15:20 v Malé obřadní síni ve Strašnicích.

Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...