Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

21:48
A na trati je také Northug, vyjel přesně minutu po Bauerovi.
21:47
Češi na OH
Číslo 34 je zde! Lukáš Bauer právě vyrazil za svým zlatým olympijským snem!
21:41
Češi na OH
Martin Koukal je na 2,3 kilometru čtvrtý.
21:32
Na trati je Slovák Martin Bajčičák, po něm vyjíždí na trať i Martin Koukal.
21:31
Závod odstartoval. Pro Bauera je dobrou zprávou i fakt, že všichni jeho největší soupeři budou startovat před ním. Jen Northug bude startovat šestatřicátý.
21:24
Češi na OH
Lukáš Bauer nastoupí do závodu s číslem 34, ještě před ním vyrazí na trať ve Whistleru Martin Koukal. Martin Jakš má číslo 47, Milan Šperl bude startovat s 52. Držme českým reprezentantům palce!
21:19
Češi na OH

Po Švýcarské radosti se nyní těší na další program čeští fanoušci. Za 10 minut začne závod klasiků na 15 km volnou technikou a podle odborníků i fanoušků jsou favorité distančního závodu jasní - Lukáš Bauer a Nor Petter Northug.

20:39
Medaile

Švýcarský lyžař Didier Défago vyhrál ze soboty odložený sjezd ve Vancouveru a získal pro alpskou velmoci první olympijské zlato v královské disciplíně po 22 letech. Druhý dnes skončil Nor Lund Aksel Svindal a bronz vybojoval Američan Bode Miller.

  • Radost Didiera Defaga.

    Radost Didiera Defaga. / Autor: Reuters

19:49
Medaile

Olympijský závod lyžařek na 10 kilometrů volnou technikou vyhrála Švédka Charlotte Kallaová. Přes šest sekund na ni ztratila druhá Estonka Kristina Šmigunová-Vähiová a třetí dnes skončila Norka Marit Björgenová. Nejlepší z českých závodnic doběhla Kamila Rajdlová na 25. pozici se ztrátou téměř minuty a půl na Kallaovou. Ivana Janečková obsadila 32. místo a Eva Nývltová byla čtyřiapadesátá. Závod příliš nevyšel vedoucí ženě Světového poháru Polce Justyně Kowalczykové, která musela vzít zavděk pátou pozicí s mankem 21 sekund na vítězku.

  • Charlotte Kallaová, vítězka ženské desítky.

    Charlotte Kallaová, vítězka ženské desítky. / Autor: ČTK

19:39
Zajímavé

Sázkové kanceláře Tipsport, Fortuna a Chance vyplatí po olympijském vítězství rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v závodu na 3000 metrů sázkařům kolem 8,5 milionu korun. U největší domácí sázkové kanceláře Tipsport lidé nejvíce sázeli na to, že Sáblíková vyhraje a získá čtvrté zlato ze zimních olympijských her v historii samostatné České republiky. Na tuto možnost sázkaři vložili přes 1,5 milionu korun. Půl milionu korun bylo vsazeno na to, že Sáblíková skončí do druhého místa a 140.000 korun na to, že bude na stupních vítězů.

  • Martina Sáblíková a Petr Novák s odměnou.

    Martina Sáblíková a Petr Novák s odměnou. / Autor: Václav Mudra.

20:39
Zajímavé
Chvilku si mohla připadat jako olympijská medailistka. Běžkyni na lyžích Kamilu Rajdlovou zastavovali po dnešní volné desítce ve Whistleru cestou z trati novináři a ptali se jí na pocity ze zisku cenného kovu. Mysleli si totiž, že mluví se stříbrnou Kristinou Šmigunouvou-Vähiovou z Estonska. "Asi si mě s někým spletli, asi s Estonkou, ne? Mám asi číslo jako Šmigunová," divila se Rajdlová po sérii rozhovorů se zahraničními médii. Zastavila ji televize, pořadatelé a diktafony k její puse natahovala početná skupinka ruských žurnalistů. "Říkala jsem, že úplně nemluvím rusky, a že to asi nejsem já," řekla Rajdlová. K záměně došlo kvůli startovnímu číslu. Rajdlová běžela s desítkou, ale za cílovým prostorem si při oblékání vyměnila dres se Šmigunovou-Vähiovou, olympijskou vítězkou na klasické patnáctce z Turína 2006, která dnes doběhla druhá za Švédkou Charlotte Kallaovou. Mixzónou pak procházela s její sedmnáctkou.
18:54
Zajímavé
O další stupeň vzrostla rivalita mezi rychlobruslařskými velmocemi Koreou a Čínou. Může za to incident z olympijské haly Pacific Coliseum ve Vancouveru, kde vedoucí čínského týmu pořizoval videozáznam tréninku Korejců na krátké dráze, čímž rozhněval jejich trenéra Čche Kwang-poka. Jakmile si korejský trenér všiml postavy filmující trénink, z ledové plochy křičel: "Zastavte to! Okamžitě skončete!" Když se ale jeho slova nesetkala s odezvou, zasypal osloveného sprškou předmětů včetně několika lahví s vodou. Všechny jeho pokusy však podle agentury SID minuly cíl.
18:54
Rakouská snowboardistka Manuela Rieglerová měla v tréninku na olympijskou soutěž ve snowboardcrossu těžký pád, při němž se udeřila do hlavy a byla krátce v bezvědomí. V úterním závodě se tak nepředstaví.
18:46
Domácí Kanaďané a mistři světa z posledních dvou let Rusové by se měli podle předpovědí bookmakerů utkat ve finále olympijského turnaje hokejistů, který bude patřit k vrcholům her ve Vancouveru. O třetí místo by pak měli hrát Švédové s Američany, na český výběr by zbylo čtvrtfinálové zklamání a pátá příčka.
18:46
Jízdu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové za olympijským zlatem si nenechalo na programu ČT2 v neděli před půlnocí ujít 1,3 milionu diváků, což je 65 procent všech, kteří v tu chvíli seděli u obrazovek. Oznámil to dnes mluvčí televize Ladislav Šticha.
18:33
Bolí ho kolena a má chronické zranění stehna. Přesto švýcarský krasobruslař Stéphane Lambiel obnovil svou kariéru a na olympijských hrách ve Vancouveru chce zaútočit na medaili. Aby se mu podařilo smělý cíl naplnit, plánuje zařadit do volné jízdy dva riskantní čtverné skoky. "Mám v plánu dva čtverné skoky v dlouhém programu a také kombinaci v krátkém programu," prozradil v neděli novinářům stříbrný medailista z minulé olympiády v Turíně.
18:33
Německá média oslavují stříbrný úspěch rychlobruslařky Stephanie Beckertové v nedělním olympijském závodu na 3000 metrů. Vítěznou Češku Martinu Sáblíkovou shodně označují za největší favoritku a při jejím hodnocení se omezují na poklony z úst německých trenérů.
18:32

S vizitkou gólmana s nejvyšší úspěšností zákroků v NHL míří na olympijské hry ve Vancouveru český hokejový brankář Tomáš Vokoun z Floridy. S procentuální úspěšností 93,1 mistr světa z Vídně z roku 2005 vládne statistice, jejíž vítěz získá po konci základní části Cenu Rogera Croziera. Vokoun vede před Američanem Ryanem Millerem z Buffala (93,0).

  • Helma brankáře Vokouna.

    Helma brankáře Vokouna. / Autor: ČTK

18:14
Češi na OH
Hokejový útočník Tomáš Plekanec startoval na čtyřech mistrovstvích světa, na nadcházejících olympijských hrách ve Vancouveru by však mohl mít nejvýraznější roli. Do dějiště turnaje totiž přiletěl jako aktuálně nejproduktivnější český hráč v kanadsko-americké NHL. "Je jedno, kdo bude hrát hodně a kdo málo. Všichni kluci jsou potřeba, všichni máme zodpovědnost. Já osobně jsem připraven na všechno, přijmu roli, kterou dostanu. Jestli to bude hrát dvacet minut za zápas a všechny důležité situace, tak je to super," řekl Plekanec novinářům na vancouverském letišti.
18:12
Zajímavé
Nepálský běžec na lyžích Dačhiri Šerpa má za sebou ultramaratony v Himálaji, vylezl také na Mount Everest, pro dnešní olympijský závod na 15 kilometrů má však velmi skromný cíl: dojet do cíle. "Chci se zúčastnit, odevzdat všechno, ale jiný cíl než dokončit nemám," řekl čtyřicetiletý bývalý stavební dělník agentuře Reuters. Šerpa už běžel na hrách v Turíně, kde na patnáctce obsadil 94. místo.